Acuzații fără precedent: Facebook ar impune cenzura printre angajați

Acuzații fără precedent: Facebook ar impune cenzura printre angajați

Facebook se confruntă cu probleme sensibile în această perioadă, care reprezintă o lovitură dură de imagine pentru gigantul social-media. Din nefericire, se pare că acestea au escaladat într-o manieră cel puțin îngrijorătoare.

Totul a pornit de procesul intentat de o fostă angajată al Facebook, împotriva rețelei sociale. Este vorba despre Frances Haugen, care a depus mărturie în fața Congresului pe 5 octombrie, afirmând că platforma social media pune cu consecvență creșterea și profiturile mai presus decât siguranța și binele utilizatorilor săi.

Acuzațiile femeii s-au îndreptat și către Instagram. Despre acesta, Haugen a spus că a ignorat cercetările interne care au arătat efectele nocive ale acesteia asupra adolescenților.

Mai mult decât atât, a apărut o nouă fostă angajată care are, la rândul ei, acuzații dure la adresa gigantului social-media. Sophie Zhang a lucrat ca ingineră de date în cadrul companiei lui Zuckerberg și a spus pentru CNN că este dispusă să depună mărturie în fața Congresului privind Facebook.

„Îmi voi îndeplini obligația civică dacă Congresul dorește ca eu să depun mărturie, după cum am spus în ultima jumătate de an”, a precizat Zhang într-o postare pe Twitter de luni în care a pus un link către interviul acordat CNN.

Se pare că femeia deține documente interne ce ar atesta că Facebook permite regimurilor autoritare din întreaga lume să îi manipuleze platforma.

Facebook apelează la măsuri dure

Pentru a evita ca astfel de scurgeri de informații din interiorul companiei să mai poată avea loc pe viitor, se pare că în interiorul companiei se vor impune reguli mult mai dure.

Mulți angajați Facebook se alătură grupurilor de discuții online pe Workplace, un forum de mesaje intern pe care lucrătorii îl folosesc pentru a comunica și a colabora între ei. Într-un anunț trimis marți de către companie angajaților, Facebook transmitea că va trece, din public, în privat, anumite grupuri care se ocupă de teme sensibile.

Potrivit The New York Times, Facebook limitează accesul la unele grupuri interne care se ocupă de probleme „sensibile”, cum ar fi siguranța și alegerile.

Astfel, doar angajații responsabili direct cu acele probleme vor mai putea citi conversațiile pe acele teme.

Citește și: