24 feb. 2021 | 12:50

Acesta e primul elicopter trimis de om pe Marte: cum e controlat de la distanță de NASA

ACTUALITATE
Acesta e primul elicopter trimis de om pe Marte: cum e controlat de la distanță de NASA

Ingenuity a intrat în istorie ca fiind primul elicopter care zboară pe altă planetă. El a ajuns pe Marte la bordul roverului Perseverance de la NASA, care a aterizat de curând pe Planeta Roșie.

Dar zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe Terra. De aceea, Ingenuity a avut nevoie de tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea desfășura misiunea.

Elicele sale din fibră de carbon se învârt de opt ori mai repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut.

De asemenea, are celule solare, baterii, două camere de filmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui câine de talie mică.

Pe 7 august 2020, cele șase baterii litiu-ion au fost pornite şi încărcate pentru prima oară în spaţiu. Elicopterul care cântăreşte 1,8 kilograme s-a aflat plasat sub puntea roverului Perseverance şi s-a încărcat cu energie de la sursa roverului, conform unui comunicat al NASA.

Ingenuity va zbura pe Marte pentru a permite cercetătorilor să studieze stâncile, craterele și alte locuri în care roverele precum Perseverance nu pot ajunge

Revenind însă la performanța cu încărcarea bateriilor, întregul proces a durat opt ore, mai multe decât telefonul sau laptopul tău și mai aproape de o mașină electrică. În tot acest timp, NASA a analizat performanța procesului. În primă fază, bateriile au fost încărcare doar până la 35%, pentru a se menține un nivel optim de funcționare.

Deoarece Marte e atât de departe de Pământ, Ingenuity nu poate fi controlat printr-un joystick, așa că oamenii de știință îi trimit comenzile cu mult timp înainte. Așa că elicopterul, practic, va decola singur, va zbura singur și va ateriza singur. Toate acestea, într-o atmosferă de o sută de ori mai puțin densă decât cea a Pământului.

Dacă Ingenuity își va putea duce la capăt misiunea, oamenii ar putea trimite mai mulți roboți zburători pe Marte, poate chiar în zboruri de cercetare pentru a ajuta misiunile umane, în viitor.