Această mașină electrică se vinde mai bine decât Tesla pe cea mai mare piață auto: ce are atât de special

Această mașină electrică se vinde mai bine decât Tesla pe cea mai mare piață auto: ce are atât de special

Tesla e un nume asociat cu mașinile electrice, iar americanii au reușit să se impună extrem de bine pe mai toate piețele. Doar că amenințarea poate veni de unde nici nu te aștepți.

O mașină electrică extrem de ieftină a reușit să ia față gigantului Tesla în China – cea mai mare piață auto a lumii. E vorba de un model care costă de aproape zece ori mai puțin și care a reușit să-i înnebunească pe chinezi.

Micuțul model costă undeva la 4.500 de dolari și se numește Hong Guang Mini.

Mașina electrica ce se vinde mai bine decât Tesla

masina electrica ieftina china

Mașina electrică e construită de o companie chineză în parteneriat de tip joint venture cu americanii de la General Motors. Luna trecută, numărul de astfel de modele vândute a fost dublu față de ce a reușit să vândă Tesla. E drept că americanii se confruntă cu ceva probleme în China din cauza unor sisteme de siguranță, dar tot e spectaculos.

Prețul de pornire, pentru cea mai ieftină variantă, e de aproximativ 4.000 de dolari, dar cea mai scumpă variantă, cea care are și aer condiționat, se duce la peste 5.000 de lei. Modelu a fost lansat în vara anului trecut, iar Hong Guang Mini EV a reușit să-i impresioneze pe chinezi. Peste 50.000 de modele s-au vândut extrem de rapid, în primele luni de la lansare.

După prima jumătate a anului, vânzările urcaseră la 112.000 de unități, peste ce a vândut Tesla cu Model 3, fabricat în uzina din Shanghai.

Cum spuneam, declinul Tesla poate fi cauzat de anchetele desfășurate de autoritățile chineze în privința sistemelor de siguranță. Dar e o lovitură pentru americani, din moment ce piața chineză e cea mai mare piață pentru Tesla, după cea din SUA.

China și-a făcut un renume din a aduce pe piață modele electrice extrem de ieftine și de dimensiuni mici, cu care cetățenii se pot deplasa ușor dintr-o parte în alta. Din acest punct de vedere, Hong Guang Mini EV s-a dovedit a fi un adevărat succes.