Aceasta este cea mai mică mașină electrică. Cât costă și cine a produs-o

Aceasta este cea mai mică mașină electrică. Cât costă și cine a produs-o

Viitorul trebuie să devină verde și oamenii încep să-și achiziționeze o mașină electrică. Așa că tot mai mulți producători de mașini au început să-și îndrepte producțiile către mașini electrice.

Toyota are pe piața din Japonia o mașină electrică ultracompactă, mai mică decât smart fortwo, care are 2,49 metri lungime și costă în jur de 15.000 de dolari. Mașina de dimensiuni reduse este perfectă pentru traficul din Capitală.

Modelul electric de oraș se numește C+Pod și poate transporta doi pasageri. Dimensiunile acestuia sunt 2.49 metri lungime, 1.29 metri lățime și 1.55 metri înălțime. Greutatea este de 690 de kilograme.

Toyota C⁺Pod are un motor electric de 12.5 CP și o viteză maximă de 60 de kilometric la oră. Bateria litiu-ion are o capacitate de 9 kWh și o autonomie maximă de 150 de kilometri.

Pe lângă utilizarea zilnică pe distanțe scurte, modelul este destinat și utilizatorilor corporativi care vizitează clienți în mod regulat și utilizatorilor din comunitățile urbane sau montane care au nevoie de opțiuni de transport nerestricționate, ecologice. În 2021, doar aceștia pot comanda modelul. Din 2022, C+Pod va putea fi achiziționat și de cumpărători individuali.

Toyota C+Pod are și capacitatea de a furniza energie caselor, datorită unui sistem de alimentare externă de până la 1.500 W (100 VAC). Curentul din baterie ar putea alimenta o casă medie timp de aproximativ zece ore. Este necesar un conector de alimentare opțional al vehiculului.

Invenția care te face să vrei o mașină electrică: cum încarci bateria în doar 5 minute

Mașinile electrice nu-s încă preferate la scară largă. Una dintre cauze ar putea fi prețul, dar și faptul că o încărcare durează undeva la câteva ore, în funcție de model.

Mașinile electrice sunt considerate viitorul industriei auto. Sunt prietenoase cu mediul și mult mai simplu de întreținut, între alte motive pentru care producătorii își doresc ca acestea să aibă succes. Între timp, s-au făcut progrese mari și pe partea de încărcare.

Astfel, o companie din Israel susține că a reușit să producă în China primele baterii destinate mașinilor care se încarcă în doar cinci minute. Adică poți încărca mașina electrică pentru a fi gata de drum cam în același timp în care faci plinul pentru un autoturism cu motor clasic. Este o premieră la nivel mondial și ar putea schimba multe în industrie, scrie The Guardian.

Citește și: