19 ian. 2021 | 16:05

Invenția care te face să vrei o mașină electrică: cum încarci bateria în doar 5 minute

ACTUALITATE
Invenția care te face să vrei o mașină electrică: cum încarci bateria în doar 5 minute

Mașinile electrice nu-s încă preferate la scară largă. Una dintre cauze ar putea fi prețul, dar și faptul că o încărcare durează undeva la câteva ore, în funcție de model.

Mașinile electrice sunt considerate viitorul industriei auto. Sunt prietenoase cu mediul și mult mai simplu de întreținut, între alte motive pentru care producătorii își doresc ca acestea să aibă succes. Între timp, s-au făcut progrese mari și pe partea de încărcare.

O companie din Israel susține că a reușit să producă în China primele baterii destinate mașinilor care se încarcă în doar 5 minute. Adică poți încărca mașina electrică pentru a fi gata de drum cam în același timp în care faci plinul pentru un autoturism cu motor clasic. Este o premieră la nivel mondial și ar putea schimba multe în industrie, scrie The Guardian.

Bateria pentru mașină electrică ce se încarcă în doar 5 minute

Bateriile litiu-ion, despre care compania israeliană StoreDot susține că se încarcă în doar 5 minute, au fost produse într-o fabrică din China. Reprezentanții companiei susțin că au expertiză în domeniu, mai ales că au creat baterii fast-charging pentru telefoane, drone și scutere electrice. Acum, au decis să facă pasul spre industria auto.

Eforturile israelienilor au fost susținute și de giganți precum Daimler, BP, Samsung și TDK, care au investit în StoreDot și au dus compania la o valoare de piață de 130 de milioane de dolari.

Bateriile produse în China pot fi încărcate în 5 minute, dar e nevoie și de încărcătoare puternice. Sau, cel puțin, unele mai puternice decât cele prezente azi pe piață. Scopul ar fi ca aceste baterii să poată fi montate pe mașinile electrice în 2025.

”Marea problemă în a adopta vehiculele electrice la scară largă este fix frica legată de autonomie. Fie te temi că vei rămâne blocat pe autostradă pentru că te-a lăsat bateria, fie trebuie să stai vreo două ore într-o stație de alimentare. Dar dacă alimentarea va dura fix ca-n cazul unei mașini pe benzină, atunci toate aceste frici dispar”, spune Doron Myersdorf, CEO al companiei StoreDot

Invenția celor de la StoreDot se bazează pe un principiu simplu: au înlocuit grafitul dintr-o baterie electrică cu nanoparticule drept semiconductori, pentru ca ionii să treacă mai repede.