Abordare inedită: compania în care salariile angajaților sunt decise de colegii lor

Abordare inedită: compania în care salariile angajaților sunt decise de colegii lor

O companie a venit cu o abordare inedită în încercarea de a transparentiza sistemul din interior. Salariile angajaților sunt decise de… colegii lor.

O companie software a decis să vină cu o abordare inedită în privința modului în care-și tratează angajații. În încercarea de a performa în mod democratic și transparent, angajații sunt lăsați să-ți stabilească unul altuia salariile. 

E vorba de compania 10Pines, cu sediul în Buenos Aires, Argentina, scrie BBC. 

Compania în care angajații pot decide unul altuia salariile

Salariile angajaților se discută de trei ori pe an, într-o ședință la care participă toți angajații care au un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Nu pot participa cei aflați în probe sau în stagii de internship. Fiecare angajat poate veni cu o propunere de mărire sau scădere a veniturilor sale sau ale altui coleg, iar opțiunile se supun la vot.

Fiecare salariat știe, așadar, cât câștigă ceilalți și, pe baza productivității, pot propune diverse ajustări.

În plus, în organigramă nu-s prevăzute funcții de CEO sau șefi de diverse departamente. Există unele persoane cu funcții de conducere, care ghidează diverse echipe.

Compania susține că a apelat la acest sistem pentru a nu exista diferențe salariale majore, așa cum se întâmplă în alte companii. Noii-veniți, spre exemplu, pot cere un anumit salariu, dar îl primesc doar dacă cei mai vechi consideră că ei merită așa ceva la acel moment.

10Pines e o companie software fondată în 2010 cu 85 de angajați. Aceștia vin cu soluții inteligente precum carduri de loialitate, aplicații și platforme de e-commerce, iar printre clienți se numără Starbucks și Burger King. În fiecare an, 50% din profitul obținut de companie se împarte în mod egal la toți angajații.

Citește și: