A vândut Elon Musk iluzii? De ce nu-și onorează Tesla comenzile pentru primul său camion electric

A vândut Elon Musk iluzii? De ce nu-și onorează Tesla comenzile pentru primul său camion electric

Elon Musk se lăuda în urmă cu ceva ani cu primul său camion electric – Tesla Semi. Numai că, deocamdată, a livrat doar promisiuni.

Elon Musk ar putea să o dea în bară cu promisiunea făcută în 2017, atunci când anunța primul camion electric produs de Tesla. E vorba de modelul Semi care, între timp, a intrat în producția de serie, dar lucrurile nu merg așa cum s-ar fi așteptat compania.

Livrările întârzie, iar Musk dă vina pe lipsa anumitor componente pentru baterii. Nu e vorba de o producție uriașă. Ar fi vorba de fabricarea a cel puțin 5 camioane electrice Tesla Semi pe săptămână. Dar nici măcar acest plan nu poate fi pus în practică, deși cerere există.

De ce nu-și onorează Tesla comenzile pentru primul său camion electric

Musk susține că lipsa de celule pentru baterii face dificilă creșterea volumul producției pentru Tesla Semi.

„Cererea nu este o problemă, dar aprovizionarea cu celule pe termen scurt face dificilă creșterea producției Semi. Această limitare a producției va fi mai puțin deranjantă anul viitor”, a scris miliardarul Elon Musk pe Twitter.

Deocamdată, totul se mișcă în ritm de melc. Au fost produse doar câteva unități.  Producția era anunțată inițial pentru 2019, dar după mai multe amânări a început să debuteze, iată, abia în 2021.

Tot anul acesta ar urma să înceapă și livrările, din moment ce sunt deja mii de comenzi pentru primul camion electric al Tesla. Mulți cred că Musk nu va reuși să producă nici măcar 50 de camioane electrice anul acesta la fabrica din Nevada.

Musk chiar avansa un volum uriaș: 100.000 de camioane electrice produse în fiecare an. E clar că e extrem de departe de acea țintă.

Primul camion electric produs de Musk e dotat cu sistemul de conducere semiautonomă AutoPilot, are o autonomie anunțată de producător de 500 km sau chiar 800 km în funcție de pachetul de baterii ales. Prețul estimat este de 150.000 de dolari în cazul variantei cu autonomie de 500 km și de 180.000 de dolari pentru cel cu autonomie de 800 km.

Citește și: