10 feb. 2021 | 06:55

A început vaccinarea aiurea în România: din greșeală, a fost vaccinat cu Pfizer și cu Moderna

ACTUALITATE
A început vaccinarea aiurea în România: din greșeală, a fost vaccinat cu Pfizer și cu Moderna

În cazul în care aveai oricum o reticență în ceea ce privește procesul de vaccinare din România, experiența trăită de un bărbat din Târgu Jiu nu te va liniști foarte mult.

În teorie, în momentul în care te vaccinezi cu Pfizer, la rapel trebuie să faci tot un vaccin Pfizer, după 3 săptămâni. Dacă te vaccinezi cu Moderna, la rapel, după 28 de zile, ar fi bine să faci un vaccin de la același producător, Moderna. Din păcate, un bărbat s-a trezit că la rapelul pentru Pfizer a primit un vaccin Moderna.

Nu a ajutat nici confuzia bărbatului în vârstă de 69 de ani, el intrând în cabina greșită de vaccinare. Bărbatul este ținut sub observații, deoarece există posibilitatea cât se poate de reală să i se întâmple ceva rău pentru simplul fapt că această situație nu a fost testată clinic de către nimeni. Din primele informații obținute de la fața locului, omul care venise la vaccinare le-a oferit medicilor informații contradictorii. A afirmat că este la prima doză și a intrat de bună voie într-un cabinet în care se administrau vaccinuri Moderna, deși erau clar delimitate cabinetele pentru Pfizer și Moderna.

În condiții ideale, însă, un medic ar fi trebui să verifice dacă pacientul se află acolo pentru administrarea primei doze sau la rapel. „Dimineață, pe la 11.00, s-a prezentat la centrul de vaccinare o familie. Au fost preluați de către medic, li s-a făcut triajul epidemiologic, după aceea li s-a completat acel chestionar și au fost îndrumați către punctele de vaccinare. Acolo soția a intrat în cabinetul pentru rapel Pfizer, iar soțul dânsei a intrat în cabinetul în care se facea prima doză de vaccin Moderna. Asistenta a spus că l-a întrebat dacă este la prima doză, iar dânsul i-a răspuns că da, i-a făcut doza de Moderna, iar ulterior, când i-au eliberat adeverința, au observat că dânsul trebuia să facă rapelul cu Pfizer”, a declarat, la Antena 3, Narcis Stoian, director DSP Gorj.

Dacă îți ține de cald un astfel de deznodământ, Poliția a deschis un dosar penal pentru vaccinul administrat greșit. „Polițiști din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cursul zilei de astăzi, un barbat,de 69 ani din municipiul Târgu Jiu, s-a prezentat la Centrul de vaccinare ,,Stadion Municipal” din municipiul Târgu Jiu, în vederea administrării celei de-a doua doze(rapel) a vaccinului contra virusului Covid-19, iar cadrele medicale ar fi îndeplinit defectuos procedura de vaccinare, în sensul că, iar fi administrat barbatului o altă doză de vaccin, decât cea administrată în primă fază. În cauză a fost întocmit dosar penal, polițiștii continuând cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de neglijență în serviciu”, au anunțat reprezentanții IPJ Gorj, potrivit Mediafax.

Cariera persoanei care a administrat vaccinul Moderna ar putea fi afectată pe termen lung. Direcția de Sănătate Publică Gorj a desfășurat o anchetă la centrul de vaccinare, iar primăria a decis să o retragă pe asistenta medicală din activitățile de administrare a dozelor de vaccin. Este de reținut că asistenta medicală e încadrată la UPU și are o experiență mare în domeniu, inclusiv să lucreze sub presiune, scrie Gazeta de Sud.

Comitetul de coordonare a vaccinării pe teritoriul României a avut o reacție oficială la întregul set de circumstanțe și nu este una neapărat îmbucurătoare. Deși mi-ar fi fost frică în locul bărbatului pentru sănătatea mea, oficialii sunt optimiști că ar trebui să fie în regulă.

”Menționăm că la nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna. Precizăm că după vaccinare, bărbatul a rămas în atenta monitorizare a personalului medical, nu a manifestat reacții adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată.

În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză.

În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare.

Deși situația înregistrată este una singulară la nivel național, CNCAV reamintește că procedurile elaborate pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil și sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfășurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanță cu instrucțiunile și procedurile elaborate la nivelul CNCAV”, a transmis Comitetul de coordonare a vaccinării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele