A fost eliminată cea mai mare problemă a mașinilor electrice. Cu așa ceva îți vei dori una

A fost eliminată cea mai mare problemă a mașinilor electrice. Cu așa ceva îți vei dori una

Una dintre piedicilecare stau în calea extinderii pieței de vehicule electrice o reprezintă încărcarea. Pe de-o parte, autonomia destul de redusă a autovehiculelor îi determina pe unii șoferi să fie temători în a se îndrepta către o astfel de mașină, iar pe de altă parte, sistemele de infrastructură pentru încărcarea acestor tipuri de mașini încă sunt subdezvoltate în multe țări, inclusiv în România.

Însă toată această problema o poți da uitării. Cercetătorii au descoperit o modalitate revoluționară de a încărca mașinile electrice. Din mers, fără fir!

Mașinile electrice se vor încărca din mers, pe autostradă

Potrivit Business Insider , cercetătorii de la Universitatea Cornell, au dezvoltat o tehnologie care să permită încărcarea vehiculelor pe drum în timp ce sunt în mișcare. Tehnologia ar transforma drumurile în încărcătoare wireless.

Profesorul și inginerul Khurram Afridi, care a condus cercetarea, susține că a dedicat acestui proiect șapte ani din viață și că acum se apropie de soluția finală.

„Autostrăzile ar avea o bandă de încărcare”, susține Afridi. „Dacă ai rămâne fără baterie, te-ai muta pe banda de încărcare”, a mai spus cercetătorul.

Nu va fi gratis încărcarea din mers

Până acum, totul sună idilic, însă nu va fi gratuit acest serviciu pentru posesorii de autovehicule electrice. Se pare că banda de încărcare de pe autostrada va fi dotată cu un sistem capabil să identifice automobilul care a beneficiat de încărcare, iar proprietarul va fi primi acasă factura pentru acest serviciu.

Ideea de bază a proiectului este inspirată de genialul Nikola Tesla. Transmiterea energiei fără fir (wireless) este una din ideile vizionare ale lui Tesla, care s-a remarcat prin invențiile sale legate de câmpurile electrice alternative.

Tehnologia Afridi ar încorpora plăci metalice speciale în carosabil, care sunt conectate la o linie electrică și la un invertor de înaltă frecvență.

Plăcile vor crea câmpuri electrice alternative care atrag și resping o pereche de plăci potrivite atașate la partea inferioară a vehiculului electric.

Prin urmare, nu ar mai fi nevoie ca șoferul să oprească pentru alimentare.

Citește și: