06 iun. 2021 | 13:00

5Ghz vs 2.4GHz, când una este mai bună decât alta la routerul din casă: răspunsul nu este evident

ACTUALITATE
5Ghz vs 2.4GHz, când una este mai bună decât alta la routerul din casă: răspunsul nu este evident

În funcție de locuința pe care o ai, cât de groși sunt pereții sau suprafața totală, nu toate rețelele Wi-Fi sunt la fel de bune. Routerul tău din ultimii ani s-ar putea să creeze două rețele wireless, 5GHz și 2.4GHz, dar amândouă au avantajele lor.

S-ar putea să fi auzit în târg sau să fi citit pe internet că o rețea pe 5GHz este mai rapidă decât una pe 2,4GHz. Deși în teorie este adevărat, dacă ai probleme să te conectezi la internet, îți recomand să folosești conexiunea pe 2,4GHz, iar motivele sunt mai multe.

O conexiune pe 2,4GHz nu este mai rapidă ca volum de date transmise pe secundă decât 5GHz, dar acoperă o suprafață mai mare, bate la distanță sporită în câmp deschis și face o treabă mai bună în a penetra obiecte solide.

O conexiune pe 5GHz are avantajul că operează la o frecvență care este semnificativ mai puțin congestionată. Cu alte cuvinte, sunt șanse mult mai mici de interferență decât în cazul unei rețele pe 2,4GHz. Ca referință, telefoanele wireless tradiționale pentru conexiune fixă, cât și sistemele de emisie-recepție pentru monitorizarea copiilor, toate sunt pe 2,4GHz și crează interferențe. Fie îți încetinesc conexiunea la internet, fie provoacă fluctuații masive de viteză.

Rețelele wireless pe 5GHz au devenit populare începând cu 2009, când rețelele 802.11n sau Wi-Fi 4 au devenit populare în fiecare colț al mapamondului. Până la momentul respectiv, aproape toate conexiunile erau pe 2,4GHz. Acum, odată WiGig, transferul de date a ajuns să se realizeze până la 60GHz pentru viteza fabuloase pe unde ultra scurte. Asta înseamnă că problemele Wi-Fi pe 5GHz vor fi amplificate.

În final, deși o conexiune pe 5GHz sau chiar 60GHz este mai stabilă, mai rapidă și mai eficientă, este improbabil ca rețelele wireless pe 2,4GHz să dispară vreodată. Sunt mai bune pe distanțe lungi, chiar dacă sunt mai lente și, cel mai important detaliu, mai capabile de a trece prin pereți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele