Legătura ciudată dintre rata la bancă și ceafa de porc: gestul ”nevinovat” care influențează dobânzile
Știati că, dacă ai o rată la bancă și faci anumite achiziții, la nivelul economiei naționale, aceste cumpărături ale tale se reflectă în creșterea costului ratei lunare? Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, explică faptul că anumite produse achiziționate de români se reflectă în creșterea costului de creditare.
Concret, este vorba despre balanța comercială a României.
”La mere, România produce doar 4,5% din producția europeană, în timp ce Polonia produce 29% din producția UE de mere. La fel, la carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5%, iar la pui avem 3,4%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială.
Dacă ne uităm în balanța comercială avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe, lapte și produse lactate”, a explicat economistul, pentru HotNews.
In același timp, România produce cam 10 la sută din cerealele din Europa ceea ce e relativ bine. Totodată, la cartofi stăm destul de slab (5,8%) , la sfeclă de zahăr stăm catastrofal, importăm aproape tot. În general la legume stăm foarte prost (4,2%) și avem un potențial mult mai mare, a mai explicat economistul.
Cu alte cuvinte, deficitul structural mare de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe și lapte și produse lactate, scumpesc alte costuri pe care trebuie sa le suporte romanii, spre exemplu, atunci când își doresc să contracteze un credit bancar.
Agricultura românească are multe neajunsuri
Potrivit economistului, agricultura românească are multe neajunsuri, deși dispunem de resurse uriașe.
Printre cele mai mari probleme se numără, de exemplu, „dimensiunea medie a fermei în România este 3,7 hectare ceea ce este ridicol, pentru că nu ai cum să faci agricultură eficientă pe o suprafață de 3,7 hectare. La extrema cealaltă avem Cehia, unde dimensiunea fermei este de 130 de hectare. Vecinii noștri bulgari au o dimensiune medie de 22 de hectare și au o viteză de comasare foarte mare. La noi comasarea are loc într-un ritm mult mai încetinit”.
Mai mult decât atat, spune economistul, „avem multe ferme de subzistență. Avem peste 86% din ferme care consumă mai mult de 50% din ce produc (asta însemnând că aceste ferme produc mai mult pentru consumul propriu) și în același timp avem printre cele mai mari ponderi din Europa a fermelor în care managerul are peste 65 de ani”.