06 nov. 2021 | 22:16

14 locuri neștiute din România pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viaţă

VIDEO VISTA

Dintotdeauna România a fost vestită pentru locurile pitorești care pot fi vizitate! Din fericire există multe lucruri de făcut şi nenumărate motive să ne vizităm ţara. Litoralul, Delta sau castelul lui Dracula sunt doar cele mai renumite. Află ce locuri neștiute din România merită vizitate.

Locuri neștiute din România care te vor surprinde cu siguranță

În afară de acestea, există câteva minuni mai puțin explorate, mai puțin cunoscute, dar care pot intra fără probleme cele mai exigente ghiduri turistice! Am făcut o listă cu 14 locuri unde trebuie să ajungi pentru o vacanță superbă în România.

Muzeul de locomotive cu abur din Reşiţa

Este cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din toată Europa cu cele mai vechi locomotive cu aburi din România. Muzeul Locomotivelor are în componenţă un total de 16 exponate impunătoare, dintre care 14 sunt fabricate în Resiţa, iar existenţa lor scrie o pagină importantă din istoria României. Majoritatea locomotivelor au fost construite urmând modelul locomotivelor vieneze. Unul dintre cele mai valoroase exponate ale muzeului este locomotiva Resicza, care face parte din prima serie de locomotive construite în estul Europei.

Satul scufundat de la Geamăna

Satul Geamăna, din judetul Alba, a ajuns o atracție turistică pentru cei mai mulți dintre noi și mai ales pentru străini. În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna. Satul Geamăna se află de fapt la 100 de metri sub suprafața acestui lac de steril.

Casele, cimitirul și pământurile oamenilor sunt acolo jos, sub acele depuneri toxice. Turla bisericii este încă vizibilă fiindcă biserica a fost construită pe cel mai înalt deal din sat – aflat la 100 de metri mai sus față de vatra satului. Deşi poate fi considerat un loc sinistru, mulţi oameni vor să ajungă aici pentru a vedea dezastrul creat în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Maldivele de la Aghireş

Lacul supranumit şi Laguna Albastră, datorită culorii apei încărcate cu praf de argilă, nu este unul natural, ci este apărut pe locul unde s-a extras pe vremuri argila albă. Albastrul apei, comparat cu cel pe care îl găseşti în Marea Mediterană, reuşeste să atragă anual o mulţime de turişti. Dacă ajungi în comuna Aghiereşu din Cluj, vei descoperi cu încântare un peisaj de poveste, în jurul Lagunei poţi găsi mult stufăriş dar si o pădure de goruni. Nu trebuie sa ratezi acest loc.

Morile de apă de la Rudăria

Cele 22 de mori de apă de la Rudăria, aflate în judeţul Caraş-Severin sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Sunt vizitate anual de mii de turişti români, dar şi străini, deoarece acestea se află destul de aproape de cascada Bigăr. Localnicii le folosesc la măcinat, dar şi ca loc de întâlnire, de stat la taclale, de împărtăşit momente din viaţă.

Templul Coral, Bucureşti

Aproape de Piaţa Unirii din Bucuresti, pe strada Sf. Vineri, Templul Coral contrastează prin măreţie cu peisajul cenuşiu din jur. Această construcţie este cel mai mare lăcas de cult mozaic din România, fiind ridicată la jumătatea anilor 1800 ca replică a sinagogii Tempelgasse din Viena distrusă de nazişti în Al Doilea Război Mondial. Denumirea vine de la faptul că o sinagogă nu are în mod normal un cor, iar atunci când are cor, primește numele de templu „coral”. În lume sunt aproximativ 100 de temple corale.

Rozariul de la Mândruloc o rapsodie de parfumuri şi culori

Dacă iubeșți trandafirii dar nu ai o grădina, poți face un drum în localitatea Mândruloc din județul Arad unde este amenajat cel mai mare rozariu din Sud-Estul Europei. Rozariul include 2000 de soiuri de trandafiri, mulţi dintre ei premiaţi cu aur la diferite concursuri internaţionale. La aproape fiecare două săptămâni, peisajele se transformă şi capătă nuanţe diferite, înfăţişând o rapsodie de flori. O locație de vis, Rozariul „Eutopia Gardens” este o destinație frumoasă pentru turiștii din România și nu numai

Pădurea Hoia-Baciu. Mit sau realitate?

Pădurea Hoia Baciu este considerată una dintre cele mai înfricoșătoare din lume. Aceasta poate fi întâlnită la marginea orașului Cluj – Napoca și este întinsă pe circa 300 de hectare. Se crede că numele pădurii, vine de la un cioban care a dispărut fără urmă, împreună cu cele 200 de oi ale sale. Această pădure mai este numită de către vizitatori și localnicii din împrejurimi „Triunghiul Bermudelor din România”.

Pădurea Hoia Baciu a fost inclusă de cotidianul spaniol El Mundo pe lista principalelor destinații pentru cei doritori de fenomene stranii, greu de explicat. Pădurea a fost luată în vizor și de mai mulți jurnaliști britanici care s-au hotărât să petreacă o singură noapte în pădure ca mai apoi să o denumească „cea mai înfricoșătoare pădure din lume”.

Soveja – staţiunea cu cel mai ozonat aer din Europa

Încă înainte de a ajunge la Soveja, peisajul de basm, cu brazi falnici și mesteceni argintii, îl vrăjește pe turist. Soveja este o comună situată în inima Carpaților de Curbură, în Munții Vrancei și se remarcă printr-un grad ridicat de împădurire (98,5%). Staţiunea din Soveja era foarte populară în anii ’80 mai ales printre sutele de sportivi care îşi făceau aici cantonamentele, profitând de aerul curat. Situată la 600 de metri altitudine, localitatea este recunoscută ca având cel mai ozonat aer din Europa datorita pădurilor de brazi şi pini ce o înconjoară.

Cetatea medievală Saschiz

Foarte aproape de Sighişoara şi de Viscri, localitatea Saschiz, care a preluat denumirea de la cetatea ţărănească ridicată aici în jurul anilor 1308-1310, începe să devină localitate turistică, după ce a reuşit să atragă atenţia multor amatori de noutate. În acest loc pitoresc te bucuri să descoperi turnul cu ceas, reabilitat recent, copie a celui de la Sighişoara. Cetatea Saschiz se află la 2 kilometri de comuna cu acelaşi nume. În incinta fortificaţiei se află şi acum o fântană care a măsurat 65 de metri adâncime, despre care legendele spun că ar avea legatura cu un tunel care duce până în mijlocul comunei.

Staţiunea „exotică” de la Berzasca

Prima stațiune lacustră din România se află în județul Caraș-Severin și poartă numele de Satul lacustru Berzasca. Un complex cu 15 căsute suspendate în stil rustic, construite la aproximativ 20-30 metri de mal, te duce cu gândul la o vacanţă exotică. Unicitatea locului este dată de amplasare, priveliştea superbă asupra Dunării şi de cantecul păsărilor care zboară pe deasupra. În plus, aerul curat, soarele și combinația dintre Munții Almajului de-o parte și apele Dunării de cealaltă, te poartă într-o atmosferă de calm şi relaxare.

Biserica din Pustietate

Acest loc se găseşte între orașul Carei și comuna Petrești, Satu-Mare. Există o legendă potrivit căreia biserica se deschidea doar o dată pe an, de Sfântă Mărie, la miezul nopții. Ușa bisericii s-ar fi deschis singură, fără chei sau intervenția cuiva şi tot singură s-ar fi închis.
Fotografiile aeriene cu biserica sunt realizate de artistul fotograf Ovi D. Pop și au fost premiate la mai multe festivaluri internaționale de profil.

Sanctuarul urşilor de la Zărneşti – indrăznești?

Sanctuarul de urși LiBEARty este cea mai mare rezervație de urși bruni din lume şi se află la Zărnești, la 38 Km de orasul Brașov. LiBEARty a făcut subiectul unui documentar realizat de postul de televiziune londonez Animal Planet. În seria de 7 episoade, realizatorii au prezentat cele mai impresionante povești ale ursuleților de la Zărnești.

Chiar și jurnalistii de la National Geographic au vizitat rezervația LiBEARty, pentru a afla cum reusesc angajații sanctuarului să salveze urșii din condiții îngrozitoare. Pentru copii poate fi o experienţă unică în care pot privi urșii de la câțiva metri distanță şi pot afla mai multe despre importanța protejării animalelor.

Rezervaţia Grădina Zmeilor – vino să afli legenda

Aria protejată Gradina Zmeilor este situată la doar 70 km de Cluj şi este considerată a fi una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din Transilvania. Faima acestei arii protejate a luat naştere odată cu poveştile născocite de localnici pentru a face cunoscut aceast ansamblu neregulat de stânci, de culori diverse de la cenuşiu închis până la diferite nuanţe de galben. Fiecare stâncă îşi are propria poveste şi propriul nume.

Stufărişurile de la Sic – a doua întindere de stuf după Delta Dunării

Stufărişurile de la Sic, la doi pași de Cluj, sunt o rezervaţie naturală, arie protejata situată în lunca Văii Fizeşului alcatuită din mlaştini, lacuri, vegetaţie de stuf şi papură. Este un loc special și surprinzător, ascuns între dealuri unde, cu o suprafaţă de 200 hectare ce adăposteşte în jur de 100 de specii de păsări. Lanul de stuf verde, puntea veche de lemn ce pare interminabilă şi cerul care se vede în contrast cu stuful fac din acest loc un mic colţ de paradis.