10 semne ale depresiei. Cum se manifestă afecțiunea medicală a secolului

10 semne ale depresiei. Cum se manifestă afecțiunea medicală a secolului

Medicii spun că depresia este boala secolului. La televizor, pe rețelele sociale și în jurul nostru, auzim despre tot mai multe cazuri de depresie. Ce este, de fapt, această afecțiune și cum se manifestă?

În literatura de specialitate, depresia este clasificată ca fiind o tulburare a dispoziției. Poate fi descrisă ca un profund sentimente de tristețe, de inutilitate sau furie care interferează cu activitățile zilnice ale unei persoane.

Definiții pentru această afecțiune există în tratatele de specialitate sub diverse forme, dar aproape toți experții sunt de părere că principala formă sub care putem deosebi depresia de o stare temporară de tristețe și apatie este extrem de simplu de realizat.

Atunci când suntem triști, abătuți, fără chef de nimic, dar găsim pentru toate acestea o justificare reală, adică avem un motiv întemeiat, înseamnă că organismul nostru doar reacționeză la o situație de fapt, fiind vorba despre o dispoziție proastă de moment.

În schimb, dacă simptomele specifice depresiei se manifestă fără să avem vreo explicație anume și durează mai mult de trei-patru săptămâni, specialiștii atrag atenția că ar putea fi vorba despre un episod depresiv, pentru tratarea căruia e indicat să luăm legătura cu un psiholog.

Cum recunoști depresia

1. Ești foarte trist, fără să ai un motiv real, justificativ
2. Te izolezi din ce în ce mai mult de familie, prieteni
3. Nu îți mai face plăcere să faci lucruri pe care înainte le iubeai
4. Te confrunți cu o dorință sexuală foarte diminuată, fără să fie vorba despre cauze externe, sau anumite afecțiuni medicale
5. Acuzi frecvent dureri de cap, oboseală
6. Oricât de mult ai dormi, niciodată nu te trezești odihnit și cu o dispoziție bună
7. Abilitățile tale cognitive nu mai sunt la același nivel. De exemplu, poate te concentrezi mai greu
8. Ai gânduri negre
9. Ai probleme gastrice. S-a descoperit în mai multe studii că depresia poate fi asociată unor tulburări de ordin gastric
10. Nu mai poți dormi sau dormi prea mult.

Desigur că acuzând aceste simptome nu înseamnă că ai depresie și e contraindicat să te diagnostichezi din orice altă sursă, cu excepția medicului specialist.

Poți, totuși, să te apleci asupra lor și să te gândești dacă manifești astfel de trăiri, pentru a le aborda ca pe un semnal de alarmă, nu ca pe un diagnostic cert.

În cele din urmă, nu uita că toți avem zile mai bune și zile mai putin bune, în care tot ceea ce ne dorim este să fim singuri, pe canapea și să lenevim, departe de toți și toate. Nu este nimic greșit în acest lucru.

Citește și:
Etichete: