Fenomenul ciudat din Antarctica: de ce zăpada de aici se colorează în verde
Schimbările climatice afectează destul de tare Antarctica, iar unul dintre modurile prin care poți să-ți dai seama de asta este zăpada verde de pe continent.
De altfel, oamenii de știință spun că ar fi vorba despre începutul unui nou ecosistem în Antarctica. Este vorba, de fapt, despre alge microscopice care înfloresc pe suprafața zăpezii care se topește transformând suprafața într-una de culoare verde. Astfel, s-ar creea o potențială sursă de nutriție pentru alte specii.
Temperaturile în creștere, unul dintre efectele negative ale schimbărilor climatice, contribuie la formarea și răspândirea zonelor în care zăpada capătă o culoare verde pe continent. Aceasta devine atât de vizibilă în anumite locuri încât este vizibilă chiar și din spațiu, arată o cercetare recentă.
Acum, cercetătorii monitorizează acest lucru din spațiu. Folosind datele colectate dintr-o perioadă de doi ani de la satelitul Sentinel 2 al Agenției Spațiale Europene, împreună cu observații la sol, o echipă de cercetare de la Universitatea Cambridge și British Antarctic Survey a creat prima hartă algelor de pe coasta Peninsulei Antarctice.
Zăpada devine verde în Antarctica
Nu este pentru prima dată când cercetătorii observă prezența algelor în Antarctica. Au fost remarcate în expediții anterioare, precum cea întreprinsă de exploratorul britanic Ernest Shackleton. Totuși, întinderea completă algelor nu era cunoscută. Mușchii și lichenii sunt considerați organisme fotosintetice dominante în Antarctica. Potrivit noilor descoperiri, oamenii de știință au găsit 1679 de flori de alge, care sunt o componentă cheie în capacitatea continentului de a capta dioxidul de carbon din atmosferă. Acestea sunt cele fac ca zăpada să se coloreze în verde.
Totuși, deși acestea captează carbonul din atmosferă, nu are un impact semnificativ în ceea ce privește cantitatea de dioxid de carbon introdus în atmosferă în acest moment.
„Acum avem o bază de referință unde există înfloriri ale algelor și putem vedea dacă florile vor începe să crească așa cum sugerează modelele în viitor”, a declarat Matt Davey, din cadrul Department of Plant Sciencesal Universității din Cambridge.