Vremea rea vine cu o veste dezastruoasă pentru toți cei cu centrale termice de apartament. Ce trebuie să facă toți acum

Vremea rea vine cu o veste dezastruoasă pentru toți cei cu centrale termice de apartament. Ce trebuie să facă toți acum

Am intrat în sezonul rece și-n câteva locuri din țară a căzut deja și prima ninsoare din această iarnă. Numai că s-ar putea să fie o veste dezastruoasă pentru toți cei cu centrale termice de apartament.

Sezonul rece vine cu facturi mai mari pentru majoritatea românilor. E un consum crescut de energie electrică, de gaze naturale, iar piețele de energie sunt influențate de aceste aspecte. Astfel, temperaturile scăzute care se instalează în Europa vor da probabil un al doilea impuls piețelor de gaze naturale și energie electrică de la începutul sezonului de încălzire,  după cum arată Bloombrg.

Vom scoate, așadar, mai mulți bani din buzunar, iar cei cu centrale termice de apartament sunt direct vizați.

Veste dezastruoasă pentru cei cu centrale de apartament

În sezonul rece, din cauza temperaturilor scăzute, prețul energiei se majorează deoarece traderii se așteaptă ca restricțiile să crească cererea de energie pentru încălzire. De asemenea, frigul crește speranța că, după căldurile record din 2019, temperaturile din această iarnă se vor apropia de mediile ultimilor 30 de ani. E evident că, în acest context, cererea de energie și gaze va crește mai rapid pe vreme rece decât în anii precedenți.

„Temperaturile sezoniere și temperaturile sub normal vor avea ca rezultat o cerere generală de energie care va depăși cu mult normalul din ultimii 10 ani”, spune Matthew Dross, meteorolog la Maxar.

Pe de altă parte, cei cu centrale de apartament ar trebui să fie deja pregătiți pentru sezonul rece. Ca să nu plătească mai mult pe reparații și alte probleme ce pot apărea, aceștia trebuie să se asigure că centrala funcționează corect.  Trebuie, înainte de toate, verificată presiunea din instalație și corectată la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar, fiind recomandată ca măsură de prevenire a presiunii mult prea ridicate.

Trebuie luați în vedere și robineții cu cap termostat care pot îmbunătăți și corecta diferențele de termperatură. Dacă diferențele sunt mult prea mari, între camerele din același apartament sau casă, se pot instala astfel de robineți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: