Cum a rămas Vodafone singurul ofertant pentru livrarea tabletelor promise elevilor
Guvernul a promis tablete elevilor care nu au resurse pentru a face școală online, dar nu s-a ținut de cuvânt până la capăt. Statul n-a reușit să achiziționeze 250.000 de astfel de dispozitive, așa cum a promis, și acum organizează licitații pentru diverse loturi mai mici. Vodafone e, deocamdată, singurul ofertant.
Pentru că statul n-a reușit din prima să cumpere 250.000 de tablete cu conexiune la internet pentru elevi, licitația a fost reluată. Și a fost reluată pe bucăți, pe diverse loturi, după cum le spune ONAC – Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. Două loturi, regiunile Nord-Est 1 și Nord-Vest, nu au avut oferte depuse nici la a doua licitație, urmând ca procedura să fie reluată după ce se încheie licitația deschisă pe 18 septembrie, spune Cornelia Nagy, șefa ONAC pentru edupedu.ro.
Telekom România a depus ofertele prea târziu, astfel că singurul ofertant rămas în cursă e Vodafone.
Vodafone, singur în cursa pentru livrarea tabletelor pentru elevi
Vodafone a depus oferte pentru patru loturi și, în lipsa altui concurent care să se califice, a rămas singur în cursă.
„Licitația se desfășoară în regim de urgență, cel mai devreme ar putea să se ajungă la un rezultat săptămâna aceasta. Tocmai din motivul urgenței, autoritatea contractantă nu este obligată să aștepte 11 zile pentru depunerea contestațiilor, dar operatorul economic are dreptul de a depune contestații”, a explicat Nagy. Asta ar însemna că în cazul depunerii vreunei contestații, se poate ajunge în instanță, însă elevii nu vor mai aștepta o procedură și așa tergiversată pentru a primi în sfârșit tabletele promise.Telekom a întârziat două minute, iar legea spune că nu pot veni oferte după data și ora limită anunțate”, a mai spus Cornelia Nagy.
Statul vrea să cumpere restul tabletelor promise în regim de urgență, dar lucrurile se mișcă extrem de lent. În prima rundă de licitații, câștigătorul a fost Orange România, care a livrat peste 82.000 de tablete în schimbul sumei de aproximativ 41 de milioane de lei.
La elevi ar fi trebuit să ajungă nu mai puțin de 250.000 de tablete înainte de începutul anului școlar, adică pe 14 septembrie. Guvernul susținea că a pus deoparte pentru acest proiect suma de 150 de milioane de lei, dar lucrurile n-au mers bine de la început.