Cum a ajuns Vodafone să depindă de Huawei: cât de mare e influența chinezilor

Cum a ajuns Vodafone să depindă de Huawei: cât de mare e influența chinezilor

Vodafone e unul dintre cei mai mari operatori telecom de la nivel european. Dar succesul său depinde în mare măsură de Huawei, gigantul chinez acuzat de americani de spionaj prin intermediul echipamentelor sale.

Vodafone depinde extrem de mult de gigantul Huawei pentru a-și desfășura activitatea. Operatorul telecom, inclusiv subsidiara din România, folosește echipamentele furnizate de compania chineză, cea pusă la colț de americani. Gigantul e acuzat că spionează în favoarea guvernului de la Beijing prin intermediul echipamentelor sale.

De aceste echipamente depind și filialele Vodafone din Cehia, Grecia și Ungaria.

Vodafone, dependentă de Huawei

Huawei și-a atras multe critici din partea americanilor, iar Washingtonul chiar i-a îndemnat pe partenerii internaționali să nu mai lucreze cu chinezii. Numai că nu e atât de ușor, în contextul în care mulți operatori depind de echipamentele lor.

E și situația în care se află Vodaofne.

Potrivit unui raport Strand Consult, Vodafone Spania își desfășoară activitatea cu 67% din echipamente furnizate chiar de Huawei.  De asemenea, în Marea Britanie proporția este de 62%. Iar situația e similară și-n alte mari țări europene. Rețelele Vodafone în Germania și Italia depind în proporție de 53%, respectiv 50% de echipamentele Huawei.  Analiștii susțin că, în acest context, Vodafone și-a asumat un risc calculat pentru că n-are de ales.

“Cota de piață a Huawei la Vodafone în Europa o depășește pe cea întâlnită la oricare dintre operatorii chinezi de telefonie mobilă”, a precizat șeful Strand Consult. Vodafone refuză să comenteze raportul și răspunde sec că aceste date “nu reflectă uzul echipamentelor Huawei în nucleul rețelei, unde sunt procesate datele sensibile”, potrivit companiei.

Cine vrea să se rupă de chinezi, trebuie să investească masiv însă. Operatorii europeni din domeniu trebuie să aloce aproximativ 3,5 miliarde de euro, mult sub suma de 55 miliarde de euro preconizată de GSMA, asociația patronală a operatorilor din telecomunicații.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: