25 aug. 2020 | 16:49

Detaliul mai puțin știut despre cum Vodafone și-a cumpărat intrarea în România cu o sumă record

ACTUALITATE
Detaliul mai puțin știut despre cum Vodafone și-a cumpărat intrarea în România cu o sumă record

Înainte să vorbim de Vodafone, Orange sau chiar Telekom au fost Connex, Dialog și Cosmorom. Primul caz e cu atât mai interesant.

Recent, Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, a adus în actualitate subiectul achiziției Connex de către Vodafone. Connex, alături de Dialog, a fost una dintre primele rețele de comunicații mobile din România. Și pentru finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000 era un colos.

De la Connex au rămas în folclor și vorbe ca: „viitorul sună bine”. E mai puțin cunoscut de publicul larg e că intrarea Vodafone pe piața din România s-a făcut cu o achiziție record: banii dați pe Connex au fost mai mulți decât a dat Google pe YouTube.

Connex, unicornul cumpărat de Vodafone

La momentul anunțării tranzacției, în 2005, Vodafone era cea mai mare companie de telefonie mobilă din lume. Atunci a cumpărat și MobiFon-Connex. Și a devenit cea mai mare tranzacţie din România de după Revoluție.

Tranzacţia totală: 3,5 miliarde de dolari (aprox. 2,6 miliarde de euro) la acea vreme. Includea şi preluarea de către Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless, acţionarul majoritar al celor doi operatori.

La acea vreme analiștii estimau că cea mai mare parte a sumei a fost plătită pentru MobiFon, a cărui valoare de piaţă era evaluată la 2 – 3 miliarde de dolari (1,5 – 2,3 mld. euro). Practic, un unicorn înainte de vreme.

La momentul achiziției, Vodafone deţinea deja 20,1% din MobiFon. Așa că a mai cumpărat 79% din acţiunile operatorului român. Restul de acţiuni, de 0,9%, era controlat de George Copos (la acea vreme vicepremier – n.r.) prin firma Dargate Ltd. din Cipru. Copos a deţinut un pachet de aproape 2% din acţiuni la momentul înfiinţării companiei, în 1996.

„Dar timp de 4 luni Vodafone nu a putut sa anunte achizitia. Nu a vandut niciun produs Vodafone in Romania. Nu a facut nicio reclama”, a spus Radu Georgescu într-un mesaj pe LinkedIn, citat de Mobilissimo.

De ce era blocat Vodafone? Conform lui Georgescu, Zapp (Telemobil) a înregistrat marca „Vodafone” la OSIM și doar Zapp putea folosi numele. „Vodafone a putut sa-si foloseasca numele doar dupa ce l-au rascumparat de la Zapp. Oameni din industria telecom au spus la acea data ca pretul platit de Vodafone catre Zapp a fost mai mare decat pretul obtinut de Zapp pentru tot business-ul lor (retea de telefonie, centrala, antene etc)”, a mai spus Georgescu.

Radu-Georgescu-tranzactie-Vodafone-Connex

Screenshot via Mobilissimo

Cu cine concura Connex la momentul achiziției?

Într-un articol din martie 2005, Ziarul Financiar nota că ceilalţi concurenţi, Zapp şi Cosmorom, erau la distanţă mare de ceilalți doi operatori: Orange (care preluase deja Dialog) și mai nou Vodafone.

Tranzacţia de preluare a Connex şi Oskar Mobil a fost prima achiziţie a companiei britanice de la preluarea Vodafone Japonia în 2002. Cei doi operatori europeni erau singurele companii aflate în portofoliul TIW, companie listată pe Nasdaq. Odată cu achiziția, operatorul britanic a preluat şi datorii TIW de 950 de milioane de dolari (730 milioane de euro). Partea Connex în acest volum al datoriilor era de sub 300 milioane de dolari.

În ceea ce privește dispariția Dialog de pe piață, asta s-a întâmplat după ce, în mai 2000, France Telecom a cumpărat compania Orange din Marea Britanie. În România, mărcile Dialog și Alo erau gestionate de Mobil Rom (perioada 1997 – 2002). Din aprilie 2002, a rămas doar Orange pentru piața locală.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele