VIDEO Toaletele transparente de la Tokyo au un scop nobil în spate: de ce sunt mai puțin terifiante decât par

VIDEO Toaletele transparente de la Tokyo au un scop nobil în spate: de ce sunt mai puțin terifiante decât par

Japonezii au fost dintotdeauna deschiși la tehnologii noi înaintea restului planetei. Cel mai recent astfel de exemplu ține de introducerea toaletelor publice cu pereți transparenți.

Într-un parc important din Tokyo, au fost instalate în ultimele săptămâni nu mai puțin de 17 toalete publice noi. Deși o astfel de investiție nu ar fi neapărat relevantă, mai ales când are loc în celălalt colț al lumii, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, vorbim niște toatele un pic altfel.

Toate toaletele proaspăt instalate au pereții transparenți. Partea bună este că, în momentul în care cineva intră în interior și blochează ușa, aceeași pereți de sticlă devin opaci și câștigi nivelul de intimitate cu care ești obișnuit în acele momente.

Conform celor de la Business Insider, motivația din spatele acestei tranziții de la transparent la opac are legătură cu obiceiurile japonezilor și nu numai. În cazul în care ai fost vreodată foarte reticent să calci într-o toaletă publică de frica condițiilor din interior, ai experimentat exact ce simte majoritatea japonezilor.

Pentru a spulbera mitul toaletelor publice dezastruoase, japonezii au apelat la această soluție. Când o toaletă publică este goală, înainte să calci în interior, vezi exact cum arată, cât este de curată, care sunt dotările. Dacă nu era evident, pentru acești pereți futuriști s-a folosit o așa numită ”sticlă inteligentă”.

La acest proiect au colaborat un număr mare de designeri cu experiență. Scopul este de a combate presupunerile că toaletele publice sunt „întunecate, murdare, mirositoare și înfricoșătoare”, a spus fundația nonprofit din spatele proiectului. „Noaptea, instalația luminează parcul ca un felinar frumos.”, spun aceștia. În funcție de feedback-ul din piață, vor fi instalate și în alte colțuri ale capitalei japoneze. Momentan, sunt prezente în Parcul comunitar Haru-no-Ogawa și Mini Parcul Yoyogi Fukamachi. Va fi interesant să vedem dacă această idee neobișnuită va migra vreodată în Europa.

Citește și: