VIDEO REPORTAJ | Ziua în care România a votat cu masca la vedere

Duminică, 27 septembrie, au avut loc alegeri locale în România, primul scrutin organizat în vremuri de pandemie. A fost pentru prima dată când oamenii au fost obligați să poarte măști în interiorul secțiilor de votare.

Un scrutin atipic – așa au fost privite alegerile locale de mulți români. Impunerea unor norme de protecție sanitară a fost văzută diferit. Poate pentru unii a fost un motiv pentru a nu se prezenta la vot. Pe ceilalți, însă, purtarea măștii nu i-a împiedicat sub nicio formă să spună ce așteptări au de la noii aleși locali și ce nemulțumiri au la adresa celor care au fost la putere în ultimii 4 ani.

2020 e anul în care pandemia a dat peste cap lucrurile în România. Nu că înainte ar fi mers toate ca pe roate, dar incertitudinea și nesiguranța și-au făcut loc rapid în mințile și inimile oamenilor. A fost o vară atipică. Unii au căutat să-și petreacă vacanța în locuri retrase, alții n-au ținut cont de regulile impuse de autorități și au decis să ignore sfaturile legate de distanțarea socială. Fie pentru că, pur și simplu, așa au vrut, fie pentru că-s convinși că pandemia e regizată.

În tot acest timp, însă, politicienii au îndulcit tonul tocmai pentru că aveau alte interese: alegerile locale. Un scrutin care a avut loc, cum-necum, și pe care Guvernul a ținut foarte mult să-l organizeze, chiar dacă numărul de noi infectări s-a menținut, aproape zilnic, între 1.000 și 2.000.

Miza politică a fost mare, mai ales că la final de an sunt alegerile parlamentare. Primarii, aleșii locali, sunt cei care conduc campaniile din teritoriu, ei sunt cei care mobilizează alegătorii la urne și orchestrează strategiile în zona respectivă. Fiecare partid a vrut, așadar, să obțină cât mai multe mandate.

Suprize au fost, unele chiar mari, iar rezultatele le știi deja.

27 septembrie 2020 a fost ziua în care aproximativ 46% dintre cei cu drept de vot au decis, totuși, să meargă la urne. Pentru a penaliza un candidat, pentru a-l ține în funcție pe altul. Votul e secret și fiecare a votat după cum i-au dictat conștiința, mintea, sufletul sau, de ce nu, interesele. Evident că-ți poți masca opțiunea de vot.

Numai că anul acesta a fost un pic diferit.

A fost ziua în care România a votat cu masca la vedere.

16:31 28.09.2020
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video