VIDEO Luna în 2020: prima imagine de pe suprafața astrului, în 40 de ani
Pe 1 decembrie, o sondă chinezească a aterizat pe Lună, la aproximativ 40 de ani distanță de la ultima incursiune a oamenilor pe satelitul natural al Pământului.
Programul spațial al chinezilor a luat având în ultimul an, iar autoritățile din China au toate motivele să celebreze o performanță despre care SUA doar a discutat în ultimele decenii. Marți, cu câteva momente înainte de 10:30 ET, sonda spațială Chang’e-5 a aterizat pe suprafața Lunii. Pe parcursul acestei săptămâni, va colecta mostre de teren și praf de pe astru, urmând ca, la scurt timp după, să coboare înapoi pe Pământ.
De emoție, autoritățile chineze au evitat să transmită live transmisiunea aselenizării, gândindu-se probabil că, în eventualitatea unei probleme, ar fi devenit subiect de glume pentru întreaga planetă. Din fericire, nu a durat mult după până când au ajuns online câteva secvențe video cu umbra sondei pe suprafața Lunii. Dacă va reveni cu succes înapoi pe Pământ și nu ar avea de ce să nu o facă, va fi pentru prima oară în 44 de ani când oamenii au colectat roci de pe suprafața satelitului planetei noastre.
CCTV-13 just ran this. #China #Moon #Change5 pic.twitter.com/gxXBNr7mz6
— Jonathan Amos (@BBCAmos) December 1, 2020
Atât Statele Unite ale Americii, cât și Rusia, au adunat cantități semnificative de rocă de pe Lună în anii `60 și `70, prin intermediul misiunilor lor spațiale. În total, americanii au returnat pe Pământ aproximativ 382Kg de rocă spațială, în timp ce rușii s-au mulțumit cu mai puțin de jumătate de kilogram. Sonda chineză speră să aducă aproximativ 2 kilograme înapoi pe Terra.
Spre deosebire de imaginile cu aselenizarea de acum peste 50 de ani, Chang’e-5 a transmis către pământ un clip color cu momentul în care sonda spațială a ajuns pe Lună. Rezoluția clipului este una foarte bună, iar culorile sunt impresionante, dacă ai în vedere că nu ai mai văzut niciodată acest cadru color.