25 nov. 2020 | 09:33

China se pregătește pentru misiunea care va aduce materiale de pe Lună

ACTUALITATE
China se pregătește pentru misiunea care va aduce materiale de pe Lună

Tehnicienii chinezi au făcut pregătirile finale pentru misiunea de a aduce materiale de pe suprafața lunii, lucru care ar putea spori înțelegerea umană despre Lună și sistemul solar în general.

Chang’e 5 – numită după zeița Lunii din cultura chineză – este cea mai ambițioasă misiune lunară a țării de până acum.

Dacă ar avea succes, ar fi un progres major pentru programul spațial al Chinei, iar unii experți spun că ar putea deschide calea pentru aducerea unor probe și de pe Marte sau chiar pentru o misiune lunară cu echipaj.

Administrația Națională a Spațiului din China a declarat că racheta Long March-5Y a început să fie alimentată luni seara, înainte de o lansare programată între orele 4:00 și 5:00 marți (2000 și 2100 GMT luni, 15:00 și 16:00 EST luni ) la centrul de lansare Wenchang din provincia insulei sudice Hainan.

Administrația confirmase anterior că lansarea va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie. Navele spațiale ajung de obicei după trei zile pe Lună.

Ce se va întâmpla pe Lună?

Sarcina cheie a misiunii este să foreze 2 metri sub suprafața lunii și să adune aproximativ 2 kilograme de roci și alte resturi pentru a fi aduse înapoi pe Pământ, potrivit NASA.

Aceasta ar oferi ocazia de a studia materialul lunar nou obținut, după misiunile americane și ruse din anii 1960 și 1970.

Timpul de aterizare Chang’e 5 pe Lună este programat să fie scurt. Va trebui să rămână doar o zi lunară sau aproximativ 14 zile de pe Pământ, deoarece îi lipsesc unitățile de încălzire radioizotopice pentru a rezista nopților înghețate ale lunii.

Landerul va căuta materiale care vor fi apoi mutate în capsula de întoarcere pentru călătoria spre pe Pământ.

Cum a ajuns China să întreprindă misiuni spațiale?

Complexitatea tehnică a Chang’e 5, cu cele patru module, îl face “remarcabil din multe puncte de vedere”, a declarat Joan Johnson-Freese, expert în spațiu la Colegiul de Război Naval al SUA.

China se arată capabilă să dezvolte și să desfășoare cu succes programe susținute de înaltă tehnologie, importante pentru influența regională și potențialele parteneriate globale”, a spus aceasta.

Mai ales, capacitatea de a colecta probe din spațiu crește în valoare, a spus Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian.

Alte țări care intenționează să recupereze materiale de pe asteroizi sau chiar pe Marte ar putea urmări experiența Chinei, a recomandat acesta.

În timp ce misiunea este “într-adevăr provocatoare”, McDowell a atras atenția că nu este o premieră pentru China să exploreze suprafața lunară.

Statul a demarat deja două aselenizări, cu misiunile sale Chang’e 3 și Chang’e 4 și a dovedit cu o misiune de testare Chang’e 5 din 2014 că poate naviga înapoi pe Pământ, reintra și ateriza cu o capsulă.

Tot ce a mai rămas era să arate că poate colecta probe și poate decola din nou de pe Lună.

“Ca rezultat al acestui fapt, sunt destul de optimist că China poate duce până la capăt această misiune”, a spus McDowell.

China, separată de NASA, dar în colaborare cu ESA

În timp ce multe dintre realizările zborurilor spațiale cu echipaj ale Chinei, inclusiv construirea unei stații spațiale experimentale și efectuarea unei plimbări spațiale, le reproduc pe cele ale altor țări din anii trecuți, CNSA se mută acum pe un nou teritoriu.

Chang’e 4 – care a fost prima aterizare pe partea relativ neexplorată a lunii în urmă cu aproape doi ani – colectează în prezent măsurători complete ale expunerii la radiații de pe suprafața lunară, informații vitale pentru orice țară care intenționează să trimită astronauți pe Lună.

În iulie, China a devenit una dintre cele trei țări care au lansat o misiune pe Marte, în cazul Chinei, un orbitator și un rover care vor căuta semne de apă pe planeta roșie. CNSA spune că nava spațială Tianwen 1 urmează să ajungă pe Marte în jurul lunii februarie.

China s-a angajat din ce în ce mai mult în misiuni cu țările străine, iar Agenția Spațială Europeană va furniza informații importante privind stațiile terestre pentru Chang’e 5.

Cu toate acestea, legislația SUA împiedică în continuare majoritatea colaborărilor cu NASA, excluzând China de la parteneriatul cu Stația Spațială Internațională.

Acest lucru a determinat China să înceapă să lucreze la propria stație spațială și să lanseze propriile programe, fapt care au pus-o într-o concurență constantă cu Japonia și India, printre națiunile asiatice care doresc să obțină noi realizări în spațiu.

În timp ce SUA a urmărit îndeaproape succesele Chinei, este puțin probabil să coopereze cu China în spațiu, pe fondul suspiciunilor politice, al unei rivalități militare și al acuzațiilor de furt de tehnologie din China, spun experții.