19 iul. 2020 | 15:36

VIDEO Descoperire de excepție făcută de astronomi pe suprafața Soarelui

ACTUALITATE
VIDEO Descoperire de excepție făcută de astronomi pe suprafața Soarelui

Oamenii de știință au descoperit ceva surprinzător în cele mai recente fotografii ale Soarelui. Le numesc „focuri de tabără”, iar Soarele pare să fie acoperit cu ele.

NASA a publicat fotografii făcute la cea mai mică distanță de Soare vreodată, prin sonda Solar Orbiter, o colaborare între NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA). Primele abordări sunt uimitoare și dezvăluie și ceva complet neașteptat: mici focuri pe care le numesc „focuri de tabără” pe toată suprafața stelei.

Solar Orbiter a ajuns la aproape 77 de milioane de kilometri de Soare

„Aceste „focuri de tabără” despre care vorbim sunt micii nepoți ai rachetelor solare, de cel puțin un milion, poate de un miliard de ori mai mici”, a declarat investigatorul principal David Berghmans, astrofizician la Observatorul Regal al Belgiei din Bruxelles, într-un comunicat al NASA. „Când ne uităm la noile imagini EUI de înaltă rezoluție, acestea sunt literalmente oriunde ne uităm”, adaugă el.

În ciuda majorității personalului de la Centrul European de Operațiuni Spațiale din Germania, care a trebuit să lucreze de acasă în timpul pandemiei, echipa a fost capabilă să obțină imaginile de la Solar Orbiter în timp ce a trecut cel mai aproape, pe 15 iunie.

Solar Orbiter a ajuns la doar 77 de milioane de kilometri de Soare. Cea mai apropiată trecere a acesteia la anul va ajunge la doar 34 milioane de kilometri. Sonda Parker Solar de la NASA s-a apropiat și mai mult în iunie, ajungând la doar 18 milioane de mile de suprafață. „Deoarece camera în sine nu are nicio capacitate de zoom, zoom-ul se întâmplă prin apropierea de Soare”, a declarat pentru The Verge Daniel Müller, omul de știință al proiectului Solar Orbiter al ESA.

„Aceste imagini fără precedent ale Soarelui sunt cele mai apropiate pe care le-am obținut vreodată”, a declarat Holly Gilbert, om de știință al proiectului NASA pentru misiunea de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA, în declarația NASA. „Aceste imagini uimitoare îi vor ajuta pe oamenii de știință să îmbine straturile atmosferice ale Soarelui, ceea ce este important pentru înțelegerea modului în care se produce vremea spațială în apropierea Pământului și în întregul sistem solar”, completează acesta.

Oamenii de știință nu sunt încă siguri cu privire la natura exactă a acestor „mici” flăcări. Fiecare dintre acestea este aproximativ de dimensiunea unei țări.

„Focurile de tabără” ar putea încălzi Soarele

Însă am putea cunoaște în curând mai multe datorită celorlalte instrumente științifice ale Solar Orbiter. Imagistica spectrală a mediului coronal, sau instrumentul SPICE, poate măsura temperatura exactă al fiecărui semnal luminos.

„Așteptăm cu nerăbdare următorul set de date”, a declarat Frédéric Auchère, investigatorul principal pentru operațiunile SPICE la Institutul pentru Astrofizică Spațială din Orsay, Franța, în declarația NASA. „Speranța este să detectăm sigur aceste flăcări și să cuantificăm rolul lor în încălzirea coronală”, spune el.

Müller a sugerat că „focurile de tabără” „în total, pot adăuga suficientă energie pentru a încălzi toată corona Soarelui”. Cu alte cuvinte, toate aceste rafale minuscule ar putea adăuga suficientă energie pentru a încălzi întreaga atmosferă a Soarelui.

„Nu ne-am așteptat cu adevărat la rezultate atât de grozave încă de la început”, a declarat Müller, cercetătorul de proiecte al Solar Orbiter al ESA, într-o declarație a ESA. „De asemenea, putem vedea cum cele zece instrumente științifice se completează reciproc, oferind o imagine holistică a Soarelui și a mediului înconjurător”, a declarat omul de știință.

Ca parte a unui experiment diferit, oamenii de știință sunt încântați să obțină în curând o privire mult mai atentă și detaliată asupra structurilor vântului solar, dar și a fluxurilor masive de particule încărcate eliberate din corona Soarelui care își fac drum prin sistemul solar.