VIDEO Transformarea radicală prin care va trece galaxia noastră în următoarele sute de mii de ani

Este de la sine înțeles că Calea Lactee va fi un loc foarte diferit peste 400.000 de ani de acum înainte.

La începutul acestei luni, observatorul spațial Gaia al Agenției Spațiale Europene a lansat o mulțime de noi date din anii săi de observare a galaxiei. Cu harta ultra-precisă a Căii Lactee în mână, oamenii de știință ai ESA au reușit, în esență, să privească în viitor.

Dacă vrei să afli mai multe despre misterele universului, Agenția Spațială Europeană (ESA) îți oferă două opțiuni: fie să privești cerul nopții timp de aproximativ jumătate de milion de ani, pe măsură ce sistemul nostru solar trece constant prin Calea Lactee (este necesară o anumită răbdare) – sau, urmărește o nouă simulare de 60 de secunde a aceluiași lucru, datorită observatorului spațial Gaia al ESA.

Calea Lactee va fi foarte diferită peste aproape o jumătate de milion de ani

Pentru a arăta cât de mult se va schimba galaxia, cercetătorii ESA au creat un videoclip, în timp ce urmăreau 40.000 de stele care călătoreau timp de 400.000 de ani.

Este un video impresionant, dar chiar și acest clip nu este nimic în comparație cu toate datele din harta Gaia. După cum remarcă Live Science, datele Gaia acoperă poziția și traiectoria a 1,8 miliarde de obiecte în spațiu, inclusiv 330.000 de stele.

Într-o postare pe blog despre setul de date, cercetătorii ESA spun că au trasat de fapt traseele stelelor cu 1,6 milioane de ani în viitor. Dar, în interesul de a crea un videoclip care nu a transformat Calea Lactee într-un oval alb gigant, au decis să limiteze domeniul de aplicare al proiectului.

În clip, stelele par să se grupeze împreună de-a lungul marginilor hărții. Acest lucru, scriu cercetătorii, are legătură cu modul în care călătorește Soarele nostru.

„Dacă vă imaginați că vă mișcați printr-o mulțime de oameni (care stau nemișcați), atunci în fața voastră oamenii vor părea să se îndepărteze pe măsură ce vă apropiați de ei, în timp ce în spatele vostru oamenii vor părea să stea din ce în ce mai apropiați, în timp ce vă mișcați departe de ei”, conform blogului ESA.

Ozana Mazilu
09:30 15.12.2020
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video