29 oct. 2020 | 10:00

VIDEO – ”Ceramic Shield” pe iPhone 12, un truc de marketing: cât de ușor se zgârie, de fapt

VIDEO ACTUALITATE

Jumătatea din prezentarea Apple a gravitat în jurul protecției ecranului oferită de Ceramic Shield. Au apărut primele teste independente ale materialului și nu sunt îmbucurătoare.

Spre deosebire de întreaga industrie de smartphone-uri cu Android care utilizează diverse versiuni de Gorilla Glass pentru a-și proteja aparatele, Apple a mers în altă direcție. Oficialii companiei s-au gândit că au suficienți ingineri pentru a-și face propriile soluții de protejare a ecranului.

Creația la care au ajuns este Ceramic Shield, un material care integrează cristale ceramice în sticlă pentru a-i crește rezistența. Dacă te-ai uitat la prezentarea Apple, ai fi crezut că noul tău iPhone va fi de 4 ori mai rezistent la trânte, comparativ cu vechiul iPhone.

Acum câteva zile am aflat însă că, deși face o treabă decentă la trânte, atâta timp cât sticla de pe spate nu este tot Ceramic Shield și se sparge imediat, oricum vei arunca peste 1000 de lei pe reparații.

Dincolo de acest aspect, nu-ți dai telefonul de pământ în fiecare zi. În schimb, este posibil să-l bagi în buzunar cu fise, cu chei sau alte obiecte de care s-ar putea zgâria. Apple fie nu s-a gândit la asta, fie a sperat că nu va observa nimeni.

Ideea de bază este simplă, JerryRigEverything și-a publicat testul de durabiltiate pe YouTube pentru iPhone 12 Pro și, deși telefonul s-a comportat decent și previzibil, mult lăudatul Ceramic Sheld nu te ajută absolut deloc împotriva zgârieturilor. Prețiosul telefon se zgârie la fel de ușor precum orice smartphone cu un ecran de sticlă, cu o șurubelniță cu nivelul de duritate 6 pe scara Mohs.

Partea bună, dacă o poți considera un plus, este că zgârieturile nu sunt la fel de profunde, dar tot zgârieturi se cheamă și îți afectează plăcerea de a-ți folosi gadgetul. Ca bonus, Ceramic Shield rezistă foarte bine la foc, deși acest detaliu nu cred ”că-ți ține de cald”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele