04 nov. 2020 | 15:40

Vești proaste pentru români. Dezastrul care se anunță pentru pensiile și salariile bugetarilor în 2021

BANI
Vești proaste pentru români. Dezastrul care se anunță pentru pensiile și salariile bugetarilor în 2021

Anul 2021 se anunță unul extrem de dificil pentru oricine va fi la putere. Cartofii fierbinți trecuți pe repede înainte prin Parlament, fără niciun resentiment după cum spun economiștii, se referă la pensiile și salariile bugetarilor.

România se pregătește de alegerile parlamentare din decembrie, unele extrem de importante în perspectiva anului 2021, unul care se anunță extrem de greu din punct de vedere economic. O analiză a lui Ionuț Dumitru, economistul șef la Raiffeisen, arată că lucrurile stau extrem de prost și că România marchează o premieră nedorită.

Este pentru prima oară când salariile bugetarilor și pensiile vor depăși veniturile fiscale ale țării, arată cursdeguvernare.ro.

Dezastru în finanțele țării: pensiile și salariile bugetarilor în 2021

Pe scurt, cheltuielile statului cu pensiile și salariile bugetarilor vor fi mai mari decât veniturile încasate din taxe și contribuții sociale.  E pentru prima dată în ultimii 25 de ani, din 1995 încoace, când se întâmplă așa ceva. Graficul se bazează pe datele statistice certe ale Comisiei Europene în ultimul sfert de veac, alături de evaluările pe anii 2020 și 2021, potrivit raportărilor estimative ale cheltuielilor și scăderea PIB determinată de criza Covid-19 pe cei 2 ani.

Important de precizat că sunt luate în calcule și măririle aprobate de Parlament și încă nepromulgate de președinte, cum ar fi creșterea pensiilor cu 40%. Ionuț Dumitru are câteva precizări importante de făcut:

  • Graficul (comisia Europeană) ia în calcul cresterea pensiilor cu 40% – creștere care la această oră este Lege și se află la promulgarea președintelui Iohannis. Contestată la Curtea Constituțională, CCR a decis data de 26 noiembrie (cu 10 zile înainte de alegeri) ca să se pronunțe dacă o Lege care nu are atașate sursele de finanțare este constituțională sau nu.
  • Comisia ia în calcul și celelalte Legi aflate la promulgare, de creștere a salariilor personalului bugetar (cei 2000 de lei lunar la profesorii care lucrează în perioada Covid, suplimentele pentru medici, tot felul de stimulente de criză pentru personalul din sectorul public etc, etc.)

Ca o comparație: în 1995, salariile din sfera publică reprezentau 6,7% din PIB, pensiile reprezentau 9,2% din PIB, iar veniturile fiscale reprezentau 27,8% din PIB. Înn 2020, spune economistul șef al Raiffeisen, salariile publice costă 12,45% din PIB, pensiile de toate felurile urcă la 13,42% din PIB, iar veniturile fiscale (admițând că ele chiar vor putea fi plătite de companiile care beneficiază de amânare), se situează la 26,4% din PIB.

Concluzie: toate veniturile fiscale sunt, în 2020, cheltuite aproape exclusiv pe salariile din sectorul public și pe pensiile de toate felurile. În 2021, se atinge apogeul istoric: salariile publice (12,2%) și pensiile (15,2%) vor însuma 27,5% din PIB – în timp ce veniturile fiscale sunt estimate a fi 26,7% din PIB.