Vestea zilei pentru cei care au mașini pe motorină și benzină. Totul se întâmplă acum la pompă

Vestea zilei pentru cei care au mașini pe motorină și benzină. Totul se întâmplă acum la pompă

Anul acesta a adus o scădere a prețurilor pentru motorină și benzină. Calculele pentru piața din România arată că stăm mai bine decât vecinii când vine vorba de cost.

Statisticile la nivelul Uniunii Europene arată că în România sunt cele mai mici prețuri la benzină și motorină. Totuși, dacă spre deosebire de Ungaria stăm bine, nu același e cazul cu Bulgaria. Vecinii de la Sud încă au prețuri mai mici.

Tot după Bulgaria suntem și când vine vorba de cele mai mici taxe înglobate în prețurile la pompă pentru benzină și motorină. Aici e bine să știi că taxele dublează prețurile carburanților în România.

În medie, prețul per litru de benzină e de 4,38 lei în România. Motorina e la 4,49 lei. În Bulgaria, litrul de benzină costă, în medie, 4,11 lei și motorina e la 4,13 lei.

Cea mai scumpă benzină e în Danemarca – 7,02 lei și cea mai scumpă motorină în Italia – 6,15 lei.

În fine, când vine vorba de toate statele UE, prețul mediu pentru benzină e 6,06 lei și motorina e la 5,33 lei.

Cum a stat România, în 2019, la prețuri pentru benzină și motorină

O analiză din 2019 arată că România stă și bine, stă și prost când vine vorba de prețul combustibilului. Stă bine în sensul că, la un salariu mediu de aproape 3.000 de lei, un șofer din România și-ar putea cumpăra cam 560 litri benzină (cu preț mediu de 1,16 euro pe litru).

Statistic, un român se află în clasificarea generală cu mult peste un moldovean (poate cumpăra 295 litri) și puțin peste un bulgar (454 litri), dar mai jos de un ungur (618 litri).

De cealaltă parte, cetățenii din Elveția sau Luxemburg își permit să cumpere cea mai mare cantitate de combustibil cu peste 3.300 litri, respectiv peste 2.800 litri. Cât despre țările tradiționale cu care ai compara România, în Germania ai putea cumpăra, cu salariul mediu, peste 1.700 de litri, în Italia peste 1.200 litri și în Austria peste 1.800 litri. În Spania, un salariu mediu ar plăti pentru peste 1.200 litri, în timp ce în Marea Britanie pentru circa 1.440 litri și în Franța pentru aproape 1.500 litri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: