23 oct. 2020 | 17:45

Vestea momentului de la ANAF: toți românii, vizați de decizia anului. Se schimbă totul

CHESTII
Vestea momentului de la ANAF: toți românii, vizați de decizia anului. Se schimbă totul

ANAF vrea să arate că ține pasul cu vremurile pentru că era cam timpul să o facă. Dacă la capitolul servicii oferite contribuabililor nu excelează de fiecare dată, vrea măcar să dea bine în mediul online. Așa că a venit cu un site nou.

ANAF are site nou, o platformă dezvoltată de Centrul Național pentru Informații Financiare din subordinea Ministerului Finanțelor. E vorba de o platformă care se vrea mult mai prietenoasă cu utilizatorul și pe care poți găsi repede de ce ai nevoie.

În teorie, sună bine.

În practică, însă, rămâne de văzut dacă noua platforma e într-adevăr utilă. Ministrul Finanțelor explica recent și de ce trecerea la un nou site mai prietenos a durat atât pentru ANAF. Vechiul site era făcut cu fonduri europene și una dintre obligații era ca acesta să rămână neschimbat pentru o perioadă de timp. Mai exact, a fost realizat în 2015 și vreme de cinci ani a trebuit să rămână fix așa, altfel ANAF ar fi trebuit să ramburseze integral fondurile primite.

ANAF are site nou

La prima vedere, site-ul Fiscului e unul mult mai prietenos, categoriile sunt organizate mai bine. Vechiul site avea o interfață extrem de veche și nu greșeai dacă remarcai că arată ca-n anii 2000. Chiar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, recunoștea că siteul ANAF este considerat de mulți ani printre cele mai urâte din România și că este extrem de greu să găsești acolo ce cauți.

Mai mult, existau foarte des probleme majore de funcționare în momentele în care era solicitat și traficul era unul crescut.

Teoretic, cum spuneam, noul site ar trebuie să vină la pachet cu o experiență vizibil îmbunătățită, mai ales că e des accesat de antreprenori mai mari sau mai mici sau de cei care dețin, să zicem, un PFA.

Noul site a fost dezvoltat de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), structură a Ministerului Finanțelor care administrează infrastructura IT a ANAF, precum și a Finanțelor și a altor agenții subordonate ministerului de resort.

Dacă vrei să vezi cum arată noul site al Fiscului – poți merge AICI.