22 iul. 2020 | 10:25

Vestea dimineții pentru toți cei cu mașini pe motorină și benzină. Se va întâmpla la pompă după toate acestea

AUTO
Vestea dimineții pentru toți cei cu mașini pe motorină și benzină. Se va întâmpla la pompă după toate acestea

Până să ajungem la șosele pline cu mașini electrice, cele pe benzină și motorină vor domina. Dar ce se întâmplă cu prețul?

După perioada de limitare a deplasării, cei mai mulți șoferi au fost curioși să afle ce se va întâmpla cu prețul la benzină și motorină. O veste nouă: prețurile petrolului au crescut cu circa 1 dolar, la cel mai ridicat nivel din ultimele peste patru luni, susținute de acordul UE pentru relansarea economiei după pandemie și de informațiile promițătoare referitoare la studiile clinice pentru vaccinuri.

Totodată, creșterea cotațiilor a fost determinată și de posibila scădere a stocurilor de petrol și produse rafinate din Statele Unite. Prețul petrolului Brent a urcat cu 1,02 dolari, respectiv cu 2,4%, la 44,3 dolari pe baril.

Cu siguranță orice creștere a petrolului se va reflecta în prețul la pompă. Sunt benzinării care aplică măriri și fără să fie modificări majore pe piața internațională a petrolului.

Cel mai ridicat nivel după 6 martie

Cotația petrolului West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, a urcat cu 94 de cenți, sau cu 2,3%, la 41,75 dolari pe baril, notează Profit.ro. Ambii indici au atins în timpul tranzacțiilor cel mai ridicat nivel de după data de 6 martie.

Totodată, mai merită reținut ceva. Dolarul, folosit la tranzacționarea majorității contractelor pentru petrol, a scăzut la cel mai redus nivel din luna martie.

Prețurile au fost stimulate de acordul liderilor Uniunii Europene referitor la crearea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru refacerea economiilor din regiune afectate de epidemia de coronavirus.

Acordul permite Comisiei Europene să strângă miliarde de euro de pe piețele de capital în numele celor 27 de state, un act de solidaritate fără precedent în cele aproape 7 decenii de integrare europeană.

Ce urmează acum e să vedem evoluția până la final de an. Experți din industrie estimau că piața petrolieră va reveni la valori din 2019 abia în 2021.