17 dec. 2020 | 09:46

Vestea dimineții de la Banca Transilvania: e vorba direct de banii românilor

CHESTII
Vestea dimineții de la Banca Transilvania: e vorba direct de banii românilor

Banca Transilvania, prin vocea analistului Andrei Rădulescu, a pus punctul pe i: unde se duc banii românilor și ce trebuie să se schimbe urgent. Acesta a explicat în detaliu.

Andrei Rădulescu este director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania și recent a prezentat o radiografie a domeniului în care România trebuie să investească mai mult. Iar asta ar veni în ajutorul tuturor cetătenilor.

Când vine vorba de sănătate, după cum ne-a arătat 2020, România nu stă foarte bine. Cheltuielile cu sănătate per locuitor s-au majorat de la 308 euro în 2011 la 584 euro în 2018, conform ZF. Însă țara noastră continuă încă e pe ultimul loc din Uniunea Europeană.

„Analizând evoluţiile cheltuielilor cu sănătatea din ultimii ani observăm o creştere în România, atât ca nivel absolut (EUR/locuitor), cât şi ca pondere în media Zonei Euro (nucleul dur al Uniunii Europene şi principalul partener economic).”
Andrei Rădulescu

Ponderea cheltuielilor cu sănătate per locuitor locuitor în România în media Zonei Euro a crescut însă de la 12,3% în 2014 la 17% în 2018, ceea ce confirmă procesul de convergenţă graduală. La polul opus, România: în 2018 cheltuielile cu sănătatea au reprezentat doar 5,6% din PIB în România, sub media UE, de 9,9%.

Una dintre problemele majore, conform analistului Banca Transilvania

Conform lui Andrei Rădulescu, asistenţa medicală preventivă şi asistenţa medicală pe termen lung au ponderi reduse în totalul cheltuielilor de sănătate din România (1,4%, respectiv 5,6% în 2018, cu mult sub nivelurile înregistrate în Zona Euro, de 2,8%, respectiv 16%). Există însă loc și de optimism.

„Ne aşteptăm la dezvoltarea sectorului de sănătate cu un ritm ridicat în acest deceniu, într-o evoluţie influenţată de consecinţele pandemiei (accentul pe servicii de sănătate de calitate), potenţialul ridicat de îmbunătăţire a infrastructurii critice (inclusiv proiectele de realizare a spitalelor regionale), persistenţa costurilor reale de finanţare la un nivel redus/accesibil şi implementarea programelor lansate la nivelul Uniunii Europene (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027).”
Andrei Rădulescu

Nu în ultimul rând, reprezentantul BT a subliniat că asistenţa medicală curativă deţine ponderea cea mai mare în totalul cheltuielilor de sănătate din România. S-a ridicat la aproximativ 55% din total în 2018. E un nivel superior ţărilor din regiune membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Poloniei.