Conspirațiile legate de vaccinul anti-Covid: cum pot fi convinși oamenii să se imunizeze

Conspirațiile legate de vaccinul anti-Covid: cum pot fi convinși oamenii să se imunizeze

Trei vaccinuri anti-Covid au dat rezultate îmbucurătoare în faza de teste, iar companiile care le produs se pregătesc să le pună pe piață. Numai că, din cauza conspirațiilor care circulă pe internet și nu numai, mulți oameni sunt reticenți.

Vaccinul anti-Covid e văzut drept o salvare pentru criza sanitară pe care o traversează lumea. Serul poate pune capăt pandemiei, dar pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie ca oamenii să aibă încredere și să se vaccineze. Două companii au anunțat eficiență de 95% după realizarea testelor, iar o a treia promite un ser mai ieftin și eficient în aproximativ 7 din 10 cazuri.

Între timp, însă, teoriile conspirației sunt multe și circulă peste tot. Iar multă lume e reticentă, mai ales că aceste teorii, care nu au nicio bază de fundament, sunt menționate pe la televiziuni de medici cunoscuți din România.

Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-Covid

Mai mulți medici cred că, în acest moment, lumea e reticentă pentru că autoritățile nu știu să comunice transparent, dar și pentru că detaliile sunt puține. Este o problemă de comunicare, iar întrebarea a fost din start pusă greșit și superficial, a explicat la Digi24 Radu Țincu, medic la Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din București.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a declarat că vor fi înființate caravane, care vor merge să-i vaccineze pe oamenii din mediul rural sau pe cei care nu se pot deplasa. Însă, până se va ajunge acolo, prioritate absolută au angajații din sistemul medical. Unii dintre aceștia nu par interesați sau nu au încredere în eficiența unor vaccinuri realizate în mai puțin de un an.

În județul Alba, spre exemplu, doar jumătate din personalul medical a declarat că vrea să se imunizeze, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică. Iar situația e similară și-n alte județe.

„Întrebarea a fost superficială, oamenii au fost puși să spună dacă se vor vaccina sau nu, în condițiile în care nu știi despre ce vaccin este vorba și nu ai pe masă toate informațiile. Întrebarea trebuia adresată în sensul dacă vor accepta vaccinarea, în eventualitatea aprobării unui vaccin. Acum, este prematur să ne exprimăm opțiunea în condițiile în care nu știm care vaccin va fi aprobat și nu avem documentația. Acest tip de speculații crește gradul de neîncredere”, a spus medicul Radu Țincu, care a subliniat că el se va vaccina.

El a vorbit și despre strategia de comunicare care ar trebui pusă la punct pentru a se combate reticența oamenilor.

„În primul rând, autoritățile ar trebui să transmită că tehnica de obținere a acestor vaccinuri nu este cu nimic diferită de altele. Știm exact ce să introducem în vaccin ca el să producă imunitate. Apoi, toate aceste vaccinuri, care sunt în fază finală, respectă toate normele în vigoare, se realizează studii medicale independente, nu de firmele producătoare, care să evalueze eficiența și siguranța. Nu în ultimul rând, când va fi pus pe piață un vaccin, va avea același profil de siguranță ca toate celelalte disponibile. După această perioadă va urma și o perioadă de supraveghere pe termen lung. Este aberant să cerem din partea autorităților acum să comunice o evaluare pe termen lung, atâta timp cât ea nu există, nu a trecut suficient timp ca să evaluăm acest lucru. Dacă plecăm de la ideea că tehnica de obținere este similară cu cea a altor vaccinuri, ne așteptăm ca și profilul de siguranță să fie la fel”, a explicat medicul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI