Vestea care afectează toți românii: schimbarea RCA pe care nu și-o dorea nimeni

Vestea care afectează toți românii: schimbarea RCA pe care nu și-o dorea nimeni

Consecințele pandemiei de coronavirus încep să fie evidente într-o varietate foarte mare de domenii. Până și asigurările de tip RCA sunt afectate, în defavoarea șoferilor.

Dacă ai călcat în ultimul an cu mașina la service, s-ar putea să fi văzut că prețurile practicate de mecanicii auto au crescut simțitor. În acest context, era doar o chestiune de timp până când respectiva creștere să se reflecte în creșterea RCA. Prețurile practicate de asiguratori au crescut deja cu 3 – 5% în ultimele luni, dar se estimează că, înainte de finele lui 2020, vom avea cu toții partea de o creștere cu 10% a asigurării obligatorii.

Argumentul asiguratorilor pentru această decizie este cât se poate de simplă și pleacă de la prețurile pentru ora de manoperă din service-urile auto. Acestea au crescut masiv în ultima perioadă. Nu au ajutat nici controalele pe care ASF le-a efectuat la cei doi mari jucători din domeniu, care adună peste 75% din piață. Acela vor avea același efect, în condițiile în care Autoritatea le-a impus celor doi, City Insurance și Euroins, inclusiv măsuri privind recalcularea rezervelor și a tarifelor. În final, orice cost suplimentar pentru asigurator se reflectă în prețul pe care îl plătește clientul.

În ultimele săptămâni, tot mai mulți asiguratori au anunțat majorări de preț pentru asigurarea obligatorie auto. Trendul a început cu Euroins și City Asigurări, după intervenția ASF, dar a continuat cu Grawe Asigurarăi. Generali Asigurări, care oricum are prețuri semnificativ mai mari decât media, se pare că vrea să adopte un model diferit pentru calcularea tarifului. Va lua în calcul evenimentele din ultimele 30 de zile ale conducătorului auto, iar valoarea plătită ar putea să scadă.

Aceste creșteri ale prețului la RCA sunt generate și de faptul că produsul în sine nu este profitabil decât în foarte puține cazuri. Dacă ai în model de business construit în jurul proceselor de rău platnic, cum s-a întâmplat cu Euroins în ultimii ani, poate câștigi ceva, dar atât.

Citește și: