Veste teribilă pentru românii care au card și cont bancar: se întâmplă la bancomat, mare atenție

Veste teribilă pentru românii care au card și cont bancar: se întâmplă la bancomat, mare atenție

De fiecare dată când retragi bani de la bancomat pierzi bani. Fie că ești furat, fie că ai diverse comisioane. E un scenariu care îți poate goli contul destul de rău, dacă nu ești atent.

Poate că 2020 a fost diferit, când vine vorba de călătorii, dar asta nu înseamnă că nu vei reveni la vacanțe. De aceea e bine să știi că orice călătorie care durează mai mult de o săptămână vine adesea cu un cost ascuns de ordinul sutelor de lei. Și acesta e legat de costul accesului la bani: fie din cursul valutar, fie din comisioanele la bancomat sau taxele de transfer.

Cea mai mare problemă când folosești cardul la bancomat

E bine să știi că, în afara României și în afara bancomatelor băncii tale, comisioanele sunt destul de mari. Sunt bănci, ca ING Bank sau Banca Transilvania, care au venit cu opțiunea de-a retrage bani fără comision de la orice bancomat. Dar doar în anumite condiții, în funcție de ce tip de client ești.

De aceea e bine să știi, în alte țări, că cele mai mari costuri apar când retragi bani de la bancomat, motiv pentru care este de preferat să plătești cu cardul ori de câte ori ai ocazia.

Dacă ai nevoie și de cash, este de preferat să eviți retragerile mici și dese, care sunt însoțite fiecare și de un comision fix, și să scoți toți banii de care ai nevoie printr-o retragere mai mare.

Multe bancomate din străinătate îți vor oferi „ocazia” să faci conversia valutară, adesea printr-o formulare care sună ca și cum ar fi singura opțiune posibilă. Refuză de fiecare dată, explică Libertatea. Fie vei plăti mai mult decât în mod normal pentru schimbul valutar, asta în cazul „fericit”, fie vei pierde încă și mai mult, pentru că se va face conversia de două ori.

Cel mai costisitor scenariu e cel în care încerci să scoți euro de pe un card în euro emis în România.

Dacă accepți conversia, bancomatul va cere de la banca ta lei, la un curs foarte defavorabil. Banca va converti leii înapoi în euro, la cursul ei. În acest caz, sunt frecvente situațiile în care cei care acceptă conversia ajung să rămână cu 5% până la 10% din sumă mai puțin decât în cazul în care ar fi refuzat-o.

Ce poți să faci ca să nu plătești prea mult în vacanțe?

Este recomandat mereu să ai și un card de rezervă. Și să ai o mică rezervă de cash, în cazul în care nu poți plăti digital. Totodată, verifică la bancă ce curs valutar îți oferă la plata cu cardul. Sunt două variante: fie conversia se face la cursul emitentului (Visa sau Mastercard), care în general este acceptabil, fie plata se decontează la cursul băncii, care cel mai adesea nu e chiar avantajos.

Poți solicita trecerea de la un sistem de conversie la celălalt și la unele dintre bănci cererea va fi acceptată. Apoi, pentru plățile în zona euro, cea mai la îndemână variantă este un card în euro, emis de majoritatea băncilor din România, care vine fără comisioane de schimb valutar la plată.

Nu în ultimul rând, ține cont că în afara zonei euro, lucrurile se complică foarte mult. Orice transfer este la un cost ridicat, iar ratele de schimb valutar au marje mult mai dezavantajoase. Pentru astfel de cazuri, este preferabil să găsești un card specializat, de călătorie, care să ofere fie conturi în mai multe valute, fie conversie la un curs foarte avantajos. Poți alege ceva din zona fintech, cum ar fi Revolut, Monese sau altele.

Citește și:
Etichete: