31 iul. 2020 | 14:05

Veste proastă pentru unii șoferi care au cumpărat Volkswagen: ce a anunțat compania

ACTUALITATE
Veste proastă pentru unii șoferi care au cumpărat Volkswagen: ce a anunțat compania

Scandalul Dieselgate a zguduit puternic Volkswagen, cel mai mare producător auto din lume. Acum, compania face un anunț care vine cumva firesc după situația creată.

Volkswagen încă mai plătește pentru păcatele din trecut. Producătorul a recunoscut că a trucat testele privind emisiile de noxe și încă mai plătește despăgubiri. Însă nu pentru toată lumea. Producătorul s-a adresat instanței în căutarea unei soluții favorabile în acest sens pe care a și obținut-o.

Astfel, clienții care au cumpărat mașini echipate cu motoare diesel de la Volkswagen după ce a izbucnit scandalul Dieselgate, în 2015, nu mai pot solicita despăgubiri de la producătorul auto.

Volkswagen, anunț pentru cei cu mașini fabricate după 2015

Decizia favorabilă grupului german a fost luată de judecătorii de la cea mai înaltă instanță de drept comun din Germania. E vorba de Curtea Federală de Justiție , care a ajuns la concluzia că producătorul auto și-a schimbat comportamentul după 2015, iar consumatorii nu mai pot dovedi că au fost înșelați.

Ceea ce era evident oricum, mai ales că Volkswagen a renunțat la practica de a truca testele de emisii. Sau, cel puțin, așa susține. Reprezentanții Volkswagen susțin că o astfel de decizie va influența cele aproximativ 10.000 cazuri nerezolvate împotriva companiei în Germania.

La începutul anului, în februarie mai exact, producătorul auto din Germania a ajuns la un acord cu Federația Asociațiilor de Consumatori din Germania (VZBV) și a acceptat să plătească 830 de milioane de euro pentru a evita un proces colectiv. Suma va fi împărțită între cei aproximativ 260.000 de șoferi care au dat producătorul în judecată, dar despăgubirea depinde de modelul mașinii și de anul în care a fost fabricată.

E valabil pentru mașinile fabricate înainte de 2015.

Pe de altă parte, o decizie recentă a aceleiași instanțe dechide calea unor noi despăgubiri pe care trebuie să le plătească VW. Curtea Federală a decis să dea câștig de cauză unui proprietar de automobil din Germania, în procesul intentat Volkswagen. Astfel, magistrații au decis că persoanele care au cumpărat un autoturism VW dotat cu un software care a manipulat testele privind emisiile poluante sunt îndreptățite să primească compensații financiare.