Veste extraordinară pentru românii care stau la bloc. S-a aflat acum ce condiții sunt

Veste extraordinară pentru românii care stau la bloc. S-a aflat acum ce condiții sunt

Perioada asta cu muncit de acasă i-a făcut pe mulți români să-și dea seama ce probleme grave au apartamentele lor. Există o speranță însă.

Dacă stai bine cu locul de muncă, poate ar trebui să iei în calcul schimbarea locuinței. București a avut în acest an numeroase probleme, de la alimentarea cu apă până la penele de curent. În acest context, e bine să știi că programul Noua Casă a fost publicat în Monitorul Oficial. Și sunt și normele de aplicare făcute publice.

Față de programul Prima Casă, acum vorbim de două plafoane de 70.000 și 140.000 euro și de două tipuri de avans: 5 și 15%.

Cum îți schimbi locuința prin programul Noua Casă?

Pe baza normelor de aplicare pot fi cumpărate trei tipuri de locuințe.

Vorbim, de exemplu, de locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Apoi, sunt locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL.

În fine, alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute mai sus.

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziţionării locuinţelor prevăzute mai sus este de maximum 50%, fără dobânzi, comisioane şi speze bancare aferente finanțării garantate, conform HotNews. Asta în condițiile în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 euro și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 de euro și avansul plătit de beneficiar.

E bine să știi că procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziţionării locuinţelor prevăzute la primele două puncte (adică 1 și 2) este de maximum 60%. Se aplică următoarele condiții: valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 euro și maximum 140.000 euro echivalent lei.

Este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 euro și maximum 119.000 euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

În fine, ar mai trebui să știi că avansul a categoria 70.001 – 140.000 euro e de minimum 15% și la  categoria de 70.000 euro e de minimum 5%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: