Veste cruntă pentru toți românii, anunțul a venit acum: ce se întâmplă cu banii lor

Veste cruntă pentru toți românii, anunțul a venit acum: ce se întâmplă cu banii lor

România trece, la fel ca alte țări europene, printr-o criză sanitară care n-avea cum să nu lase urme în economie. Iar veștile proaste abia acum încep să apară.

România traversează o criză sanitară și stă cu frica unei economice, care așteaptă după colț. În tot acest timp, cei care ar trebui să administreze eficient banii românilor parcă au rămas fără soluții. Cifrele arată totul.

România a înregistrat în primele zece luni ale anului un deficit comercial de 14,85 miliarde euro, cu 827,5 milioane euro mai mare decât în perioada similară din 2019, după ce exporturile au scăzut cu 12,2%, iar importurile au scăzut cu 8,7% arată datele publicate de INS – Institutul Național de Statistică.

Veste cruntă pentru toți românii

Datele arată că exporturile s-au ridicat la 51,07 mld. euro, iar importurile la 65,93 mld. euro. În luna octombrie, deficitul balanţei comerciale a fost de 1,79 miliarde euro, după ce exporturile s-au redus cu 1,1% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6,26 mliliarde euro, iar importurile au scăzut cu 2,9%, până la 8,05 miliarde euro.

“În perioada ianuarie-octombrie 2020, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (47,9% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate(30,6% la export şi respectiv 30,4% la import)”, menţionează raportul INS.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 37,68 mld. euro la expedieri şi de 48,33 mld euro la introduceri, reprezentând 73,8% din total exporturi şi 73,3% din total importuri. În acelaşi timp, valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele zece luni a fost de 13,38 mld. euro la exporturi şi de 17,59 mld. euro la importuri, reprezentând 26,2% din total exporturi şi 26,7% din total importuri.

Mulți economiști se așteptau ca pandemia să lase urme în economie, dar pentru unele țări, cele mai bogate, impactul e mai ușor e suportat. De la vârful țării se vorbește despre o revenire, dar nu se știe când va veni ea și cum se va face, de fapt, această recuperare. Pe masa Guvernului de la București sunt mai multe scenarii de lucru, abandonate probabil acum în preajma alegerilor și a sărbătorilor.

Greul va cădea pe următorul Guvern, cel care trebuie să se asigure că 2021-2022 aduc o revenire economică, nu o adâncire a situației actuale nefavorabile.

Citește și: