03 dec. 2020 | 16:15

Veste cruntă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină: se întâmplă de la 1 ianuarie și nu se mai poate face nimic

AUTO
Veste cruntă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină: se întâmplă de la 1 ianuarie și nu se mai poate face nimic

Șoferii care conduc mașini pe benzină și motorină primesc o veste cruntă. Și totul se întâmplă de la 1 ianuarie 2021.

Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 ianuarie 2021, arată experții. Toți carburanții se vor scumpi ca urmare a modificărilor privind nivelul accizelor la început de an. Cresc accizele, cresc și prețurile.

Accizele sunt bani încasați de stat, puși în cârca celor care comercializează anumite produse. Iar această creștere se va reflecta în prețul final plătit de consumator.

Șoferii cu mașini pe benzină și motorină vor plăti mai mult de la 1 ianuarie

Potrivit experților, creșterea va fi undeva la 6 bani/litru, după cum afirmă Mihai Nicuț – jurnalist Energia.ro:

”Creșterea de 6 bani/litru pe care o prognozăm acum se va vedea și la pompă. Din câte îmi dau seama la acest moment, companiile petroliere afectate de această creștere nu vor putea suporta de la ele din propriul câștig această creștere. Era o creștere previzibilă, accizele cresc anual cu nivelul ratei inflației. Suma de 6 bani/litru nu este o creștere foarte mare, este o creștere importantă 1,5% față de prețul actual”.

Pe de altă parte, și prețul petrolului a început să meargă în sus, odată cu veștile bune legate de vaccinurile care ar putea pune capăt pandemiei.

„Preţul petrolului este în creştere, iar cotaţia aurului a scăzut brusc, pe fondul ştirilor privind vaccinurile potenţiale şi tratamentele pentru COVID-19, care ar putea submina momentan cererea de metale preţioase”, arată o analiză săptămânală a ASF privind tendinţele şi riscurile pe pieţele financiare locale şi internaţionale.

Specialiştii ASF subliniază că investitorii sunt cu ochii pe companiile farmaceutice, care se duelează în transmiterea de ştiri cu privire la eficienţa vaccinurilor, care să anihileze virusul SARS-Cov-2, atât de aşteptate de întreaga planetă, iar acest fapt ar putea submina momentan cererea de metale preţioase din partea celor aflaţi în căutarea de plasamente profitabile în vremea pandemiei.