Veste cruntă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Anunțul care schimbă tot

Veste cruntă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Anunțul care schimbă tot

Anunțul care schimbă tot pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină a venit în această dimineață. Ce poate fi o veste bună pentru omenire se poate transforma în oscilații de prețuri nedorite.

Anunțul legat de vaccinurile anti-Covid au adus optimismul în piețe și, drept urmare, prețurile au început să crească. Petrolul începe să se ducă în sus, iar cotațiile aurului, investiție văzută drept refugiu, au scăzut. Totul după ce mai multe companii au anunțat rezultate promițătoare cu vaccinurile dezvoltate.

Mai mult, Marea Britanie a devenit prima țară care a autorizat vaccinul produs de Pfizer și BioNtech, așa că va începe campania de imunizare.

Cotația Brent de la Londra, în funcție de care se calculează și prețurile la benzină și motorină în România, urca miercuri, 2 decembrie, spre 48 de dolari.

Ce se întâmplă cu prețul petrolului: șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să știe

Prețul aurului, văzut drept refugiu în vremuri de criză, a scăzut.

„Preţul petrolului este în creştere, iar cotaţia aurului a scăzut brusc, pe fondul ştirilor privind vaccinurile potenţiale şi tratamentele pentru COVID-19, care ar putea submina momentan cererea de metale preţioase”, arată o analiză săptămânală a ASF privind tendinţele şi riscurile pe pieţele financiare locale şi internaţionale.

Specialiştii ASF subliniază că investitorii sunt cu ochii pe companiile farmaceutice, care se duelează în transmiterea de ştiri cu privire la eficienţa vaccinurilor, care să anihileze virusul SARS-Cov-2, atât de aşteptate de întreaga planetă, iar acest fapt ar putea submina momentan cererea de metale preţioase din partea celor aflaţi în căutarea de plasamente profitabile în vremea pandemiei.

„Se pare că cvasi-optimismul investitorilor, datorat apariţiei posibilului vaccin care să readucă la viaţă şi economiile lumii, s-a transmis şi către Bursa de la Bucureşti”, mai menţionează sursa citată.

Volatilităţile indicilor BVB s-au redus în săptămâna 16-20 noiembrie săptămână, iar regimul a rămas unul mediu spre scăzut. Indicii europeni analizaţi au înregistrat evoluţii pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână – 13 noiembrie versus. 20 noiembrie), cu excepţia indicelui ISEQ al Bursei din Dublin (IE: -0,71%). Creşterile înregistrate au fost între 6,68% (indicele ASE – Grecia) şi 0,46% (indicele DAX -Germania). De asemenea, indicii internaţionali au prezentat evoluţii pozitive, cu excepţia indicelui Dow Jones Industrial Average -DJIA (US: -0,73%).

Creşterile înregistrate au fost între 2,04% (indicele SSEA – Shanghai) şi 0,56% (indicele Nikkei – N225).

„Chiar dacă evoluţiile săptămânale au mai încurajat bursele, descompunerea istorică a şocurilor primite de indicele pieţei de acţiuni din România (indice calculat de Refinitiv similar indicelui BET-C) indică faptul că în prezent bursa locală rămâne expusă şocurilor interne. Magnitudinea acestora a început să crească, deoarece pieţele sunt, per ansamblu, pe scădere pe fondul reimpunerii măsurilor de distanţare socială şi a contracţiei economice. Senzitivitatea indicelui de contagiune, în funcţie de structura modelului VAR, arată că, deşi incertitudinea s-a mai diminuat, există dinamici diferite pe pieţe, fapt care indică o creştere a nervozităţii şi ieşirea treptată dintr-o zonă de echilibru a pieţelor europene de capital”, subliniază comunicatul.

Citește și: