Veste bună pentru toată România. Se întâmplă cu bunăstarea românilor în plină pandemie

Veste bună pentru toată România. Se întâmplă cu bunăstarea românilor în plină pandemie

Toți marii economiști susțin că pandemia de coronavirus va lăsa urme adânci în economie.  Numai că România a mai apucat să ia o gură de oxigen înainte.

Pandemia de coronavirus a forțat autoritățile să ia măsuri dure și, practic, să tragă pe dreapta multe activități economice. E valabil și-n România, unde pentru aproape trei luni lucrurile nu s-au mișcat deloc în unele sectoare. Totuși, există un apetit pentru consum.

Iar țara noastră se descurcă extrem de bine la acest capitol. Economia a crescut în primul trimestru al anului. Dar a crescut pe consum,

Ce s-a întâmplat cu economia în România în primul trimestru

Potrivit datelor INS, creşterea în ritm anual a economiei în primul trimestru al acestui an a fost de 2,4% pe serie brută şi 2,7% pe serie ajustată sezonier. Iar acest lucru s-a datorat consumului, mai ales că a fost o perioadă în care oamenii au luat cu asalt magazinele alimentare și nu numai.

Institutul de Statistică arată că cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei au avut un volum majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la creşterea PIB, Investiţiile, pe de altă parte, au fost igonorate. Au avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, iar exportul a continuat să aibă o contribuţie negativă, de minus 3,2%.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,9%, contribuind cu 0,9% la creşterea PIB. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,2%), consecinţă a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 0,8%, comparativ cu reducerea volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu 5,5%”, arată INS în datele provizorii privind creşterea PIB în primul trimestru al acestui an.

INS vine și cu comparațiile. Față de trimestrul IV din 2019, Produsul Intern Brut în primul trimestru din 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier.

În termeni nominali, valoarea PIB a fost de 272,415 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi în urcare cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019. Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 216,264 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2019.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: