09 iun. 2020 | 09:30

Criza economică actuală, cea mai gravă din ultimii 150 de ani: avertismentul Băncii Mondiale

ACTUALITATE
Criza economică actuală, cea mai gravă din ultimii 150 de ani: avertismentul Băncii Mondiale

Pandemia de coronavirus va avea efecte pe termen lung nu doar pentru cei care s-au îmbolnăvit, dar și pentru economiile din fiecare colț al mapamondului. Banca Mondială a emis un avertisment îngrijorător pe acest subiect.

Conform unui raport al Băncii Mondiale publicat luni, omenirea trece prin cea mai dificilă criză economică a ultimilor 150 de ani. Până la finele anului, în contrast cu creștere economică a ultimilor ani, în 2020, experții se așteaptă la o scădere cu aproximativ 5,2% a finanțelor mondiale.

Deși situația economică a marilor puteri ale lumii pare să fie la cel mai scăzut nivel de după al Doilea Război Mondial, problema ține amploarea crizei în majoritatea țărilor din lume. Din acest motiv, ajungem la o criză economică ce pare să fie cea mai dură de după Lunga Depresiune din anii 1870, conform Băncii Mondiale.

Pandemia Covid-19 a avut un impact economic „rapid și masiv” care nu a afectat niciodată atât de multe țări în ultimii 150 de ani, și aceasta în ciuda ajutoarelor guvernamentale masive, potrivit noilor previziuni ale instituției publicate luni. „Am asistat la o relansare monetară și bugetară fără precedent în economii avansate, la fel ca și în piețele emergente și în dezvoltare”, a subliniat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședinte al Diviziei Creștere echitabilă și Finanțe, într-o conferință telefonică.

În opinia oficialilor Băncii Mondiale, soluția se află la această oră într-o acțiune globală, susținută pe termen lung. „Este vorba de un șoc devastator pentru toate economiile, care au nevoie de o acțiune mondială urgentă. Este o criză care ar urma să lase cicatrici pentru mult timp și va ridica provocări imense la scară mondială”, a adăugat ea.

Punctual, problema cu care se confruntă omenirea la această oră ține de sărăcie. Progresele din ultimii trei ani vor fi reduse la zero pe acest subiect și între 70 și 100 de milioane de persoane noi vor cădea în sărăcie extremă. Ca referință, înainte de această criză sanitară, instituția miza pe o nouă reducere în 2020 a proporției populației mondiale care trăiește cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi. Aceasta este definiția sărăciei extreme.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele