Veste bună pentru șoferii români: ”vehiculele rutiere lente”, înmatriculabile la RAR în România

Veste bună pentru șoferii români: ”vehiculele rutiere lente”, înmatriculabile la RAR în România

După un efort de mai bine de un an din partea unor senatori, un proiect de lege referitor la legalitatea vehiculelor rutiere lente a fost adoptat în Parlament.

Epopeea acestei legi a începu în iulie 2019. La momentul respectiv, deputatul UDMR Attila-Zoltán Cseke a depus la Senat un proiect care prevede ca vehiculele rutiere, care se deplasează cu maxim 25 km/h, să fie înmatriculate și înregistrate de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român” (RAR). Excepție de la regulă fac doar cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, care pot fi utilizate oricum, fără formalități adiționale.

Propunerea legislativă cu pricina, în urmă cu aproximativ un an și trei luni, a fost înregistrată la Senat în procedură de urgență. Teoretic, viza modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

„Prezenta propunere legislativă vizează modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2002 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, în sensul introducerii unei noi categorii de vehicule, și anume a vehiculelor lente, pentru a putea fi înmatriculate și înregistrate de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», nefiind prevăzut la momentul actual în legislația națională o procedură permisivă cum este în cazul altor țări membre ale UE”, arată inițiatorul legii, senatorul UDMR.

Ca un detaliu interesant, legea nu este futuristă la vreun nivel și doar o alinierea la situația din majoritatea țărilor europene. „Aceste vehicule sunt înmatriculate și folosite în diferite țări aparținând UE, având utilizare conform unor reguli precise pe drumurile publice, cum ar fi limitarea vitezei la maximum 25 km/h. Țările europene precum Austria, Slovacia, Germania, Malta, Slovenia, Croația, Polonia, Olanda au găsit soluția legislativă proprie pentru punerea în circulație a acestor vehicule, chiar sub denumirea de «vehicul lent», reușind astfel să reducă poluarea, datorită faptului că pentru distanțele scurte utilizează vehiculele sus-menționate”, atrage atenția Attila-Zoltán Cseke.

În final, Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede introducerea unei noi categorii de vehicule. Este vorba de vehicule rutiere lente. De acum înainte, vor putea fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român (RAR), informează Agerpres. Camera Deputaţilor este for decizional. În ceea ce privește definiția legală, vehiculele rutiere lente reprezintă vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h.

Citește și: