Codul rutier, modificat oficial: Iohannis a promulgat legea pentru folosirea telefonului

Codul rutier, modificat oficial: Iohannis a promulgat legea pentru folosirea telefonului

În 2019, codul rutier a fost modificat astfel încât folosirea telefonului a fost interzisă. Legea de-atunci a fost recent modificată și, din 3 aprilie, e oficială. Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat-o.

Noua variantă pentru codul rutier prevede că șoferilor le este interzisă folosirea telefoanelor când sunt în mers. Excepția e că pot folosi căști ca să vorbească. Versiunea precedentă, care a făcut necesară introducerea acestei excepții, prevedea că șoferilor le era interzisă folosirea telefonului în mers în orice fel, cu sau fără căști.

Legea de acum pentru codul rutier are următorul punct: „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere”.

Totodată, au fost modificate două texte din ordonanţă, în sensul permiterii autobuzelor de a circula, în regim de urgenţă, pe calea de rulare a tramvaiului. E de reținut că reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni „nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă”.

În plus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni „nerespectarea obligaţiei de către conducătorul vehiculului, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur şir, indiferent de direcţia de deplasare, într-o intersecţie în care circulă şi tramvaie şi de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două şiruri”.

De ce a fost modificat codul rutier ca să fie interzisă folosirea telefonului la volan

Poate era evident, poate nu, dar folosirea telefonului în mașină avea o scăpare: nu trebuia să-l folosești ca să vorbești la el. Doar că telefoanele s-au dezvoltat mai repede decât legea. Așa am ajuns să vedem accidente cauzate de oameni care făceau live pe Facebook de la volan.

Mai trebuie să știi că interdicția de-a ține telefonul în mână, în timpul mersului, se aplica și bicicliștilor. Astfel, odată cu modificările de acum, și aceștia ar avea voie să folosească telefonul atât timp cât îl au conectat la căști.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: