16 mai 2020 | 22:27

Val de conspirații pe internet pe tema Covid-19: de la Bill Gates la antene 5G și oculta mondială

ACTUALITATE
Val de conspirații pe internet pe tema Covid-19: de la Bill Gates la antene 5G și oculta mondială

Trăim într-o lume în care tehnologia a avansat puternic, dar încă există oameni care cred în teorii ale conspirației și chiar le distribuie masiv. De la Bill Gates la antene 5G, există oameni care cred că pandemia Covid-19 a fost creată artificial de oculta mondială. Fenomenul fake news e prezent mai mult decât oricând și giganții digitali nu prea-l pot combate, oricât de mult s-ar bate cu pumnul în piept că fac acest lucru.

Internetul e principala sursă de informații pentru multă lume. Dar e, în egală măsură, și un mediu în care fenomenul fake news a luat amploare. În timpul pandemiei de coronavirus, au fost inclusiv lideri politici care au răspândit, intenționat sau nu, mesaje propagandistice, neverificate sau din zona teoriilor conspiraționiste.

Donald Trump e primul care-ți vine în minte, probabil, dar dacă arunci o privire pe presa străină, vei observa că nu doar liderul de la Casa Albă ușor de manipulat. Guvernele au făcut eforturi pentru a crea platforme de știri oficiale, tocmai pentru a te informa din surse sigure. De asemenea, s-au creat pârghii legale pentru ca site-urile care răspândesc informații false să poată fi închise.

Giganții precum Facebook și Google se bat, la rându-le, cu pumnul în piept că au algoritmi pentru a stopa informațiile false. Dar adevărul e că, pe măsură ce tehnologia avansează, la fel de repede se răspândesc și teoriile conspirației. Există mulți oameni care cred în așa ceva.

Și care fac posibilă distribuirea masivă.

Val de teorii ale conspirației pe net pe tema Covid-19

Potrivit unui sondaj de platforma media EM360, aproape jumătate dintre cei chestionați că pandemia cu care se confruntă lumea a fost creată artificial. Ei cred că scenariile potrivit cărora în spate s-ar afla o așa-numită ocultă mondială sunt reale.  Cu alte cuvinte, se merge pe princopiul „nu iese fum fără foc” – după cum notează autorii studiului.

Totodată, 17% apreciază că aceste scenarii au o bază reală și sunt plauzibile, conform rezultatelor sondajului. La polul opus, trei din zece respondenți au declarat că teoriile conspiraționiste, conform cărora această criză a fost creată de către oculta mondială în vederea obținerii de profit și a controlului demografic, nu au bază reală și sunt fake news.

Doar 3,3% nu au auzit astfel de scenarii, semn că fenomenul fake news e mai prezent ca oricând.

Bill Gates, în centrul atenției

Bill Gates, prin intermediul fundației pe care o conduce, s-a implicat în multe campanii umanitare. De asemenea, a donat sume uriașe pentru dezvoltarea unor tratamente care să combată cele mai grave boli cu care se confruntă omenirea. Pune și acum umărul masiv la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus.

Din acest punct de vedere, e văzut nu ca un filantrop ci, din contră, ca pe un păpușar al acestei crize. Se crede că a contribuit la apariția acestei crize tocmai pentru a veni apoi cu un vaccin și pentru a se îmbogăți și mai tare. Din nou, iată ce spune studiul menționat: 12,6%, afirmă că la originea virusului se află fundația miliardarului american Bill Gates, care a anunțat, de altfel, că lucrează intens la un vaccin împotriva acestui virus.

Totodată, 7,6% pun crearea și răspândirea acestui virus pe seama dezvoltării tehnologiilor militare chimice și biologice, în timp ce 7,2% cred că la origine se află tehnologiile 5G. 

OMS arată clar că virușii nu se răspândesc prin undele radio sau prin rețelele mobile. Nu există nicio legătură între răspândirea coronavirus și rețelele 5G, mai ales că în multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G. Boala COVID-19 este răspândită de persoanele infectate prin strănut sau tușit. De asemenea, oamenii se pot infecta dacă ating suprafețe pe care se află virusul și mai apoi își duc mâna la ochi, nas sau gură.

Totuși, persoane naive există: cei mai mulți dintre respondenți (31,2%) consideră că la bază se află ignoranța guvernelor statelor lumii și prioritățile strategice greșite ale acestora.

Pe locul doi în topul cauzelor pandemiei (20,8% dintre respondenți) este lipsa de transparență a guvernelor, în special a celui chinez. Aproape tot atâția, respectiv 19%, cred că actuala criză sanitară reprezintă de fapt o măsură de control demografic a populației îmbătrânite, ca urmare a deficitelor globale uriașe ale fondurilor de pensii.

Pe locul patru în topul cauzelor percepute de români se află lupta pentru supremația globală dintre China, Rusia și SUA, conform răspunsurilor oferite de 18,1% dintre respondenți. Dacă 14,1% dintre români consideră că pandemia COVID-19 este cauzată de cicluri naturale, ecosistemice, de propagare a bolilor, la polul opus 12,5% cred că virusul a fost creat în laboratoare de cercetare virusologică, medicală și chimio-farmaceutică.

Pandemia care duce la criză

Există și foarte mulți români care cred că această criză a fost creată tocmai pentru a sărăci unii și pentru a se îmbogăți alții. Întrebați fiind cum cred că va evolua economia României după pandemie, șase din zece respondenți sunt de părere că își va reveni cu mare greutate, iar 26,1% consideră că economia „va fi la pământ”. Doar 7,7% sunt optimiști și cred că economia își va reveni rapid, iar 6,4% nu știu ce se va întâmpla.

De altfel, peste jumătate dintre respondenți afirmă că și după ridicarea restricțiilor de circulație vor fi mai atenți cu cheltuielile lor după ce trece pandemia Covid-19.

Pentru cei mai mulți din români (circa 57%), cea mai importantă lecție învățată în timpul pandemiei a fost aceea că „trăiesc într-un stat slab organizat, care nu dă semne că se va schimba”. Pentru doi din zece, lecția principală a fost că „am nevoie de puține lucruri ca să trăiesc bine”, iar pentru 12,2% cea mai importantă lecție a fost aceea că „familia mea merită mai mult din timpul meu”.

Sondajul a fost realizat în rândul românilor între 6 și 11 mai pe un eșantion de 1.508 de utilizatori de internet din România, cu vârste cuprinse între 18 și peste 55 de ani.

Șase din zece respondenți au între 35 și 55 de ani, 73% sunt din mediul urban și circa 68% sunt femei.