07 apr. 2020 | 13:18

Lupta contracronometru | Toate vaccinurile și tratamentele la care se lucrează acum

ACTUALITATE
Lupta contracronometru | Toate vaccinurile și tratamentele la care se lucrează acum

Numărul de persoane infectate cu Covid-19 continuă să crească alarmant în Europa și nu numai. În tot acest timp, cercetătorii din întreaga lume duc o cursă contra-cronometru pentru a veni pe piață cu un vaccin sau un tratament care să ofere rezultate împotriva bolii. Numai că nu e atât de simplu.

Încă de la izbucnirea epidemiei de coronavirus, în decembrie, în China, cercetătorii au început studiile pentru a-și da seama ce e cu noul virus și cum s-ar putea dezvolta un tratament împotriva bolii sau un vaccin care să prevină infectarea. Se lucrează, în acest moment, pe mai multe paliere.

O persoană din Statele Unite, spre exemplu, a devenit primul om din lume vaccinat împotriva coronavirusului, la nivel experimental. Încă se fac teste și posibil ca apariția unui vaccin să dureze ani de zile, pentru că are nevoie de multe teste și proceduri de aprobare la nivel mondial.

Iată toate tratamentele și vaccinurile la care se lucrează în prezent și care sunt progresele făcute de oamenii de știință până acum.

Lupta împotriva coronavirusului

Proiectele aflate la acest moment în derulare pot fi grupate în mai multe categorii distincte, potrivit visualcapitalist.com.

  • Partea de diagnosticare: identificarea virusului prin teste cât mai rapide
  • Tratament: Atenuarea simptomelor, astfel încât persoanele depistate pozitiv să fie tratate în condiții bune, să primească cele mai bune medicamente pentru a se vindeca
  • Vaccinare: Prevenirea transmiterii virusului prin imunizarea populației la COVID-19

Cum spunea, progrese s-au făcut în mai toate aceste direcții până acum. Deocamdată, însă, vaccinurile și tratamentele se află în dezvoltare. Prima fază e cea de diagnosticare. Există două mari categorii de teste: cele rapide, despre care se crede, însă, că nu dau rezultate cu acuratețe de 100% și cele prin metoda PCR, folosite, de altfel, de mai toate țările.

Am scris despre ele AICI.

Iată, mai jos, lista companiilor care produc teste sau vor să îmbunătățească această etapă:

Companii care lucrează pentru diagnosticare

Companii care lucrează pentru diagnosticare

Multe companii din acest tabel susțin că mai au puțin și pot aproba teste care oferă rezultate 100% corecte în doar câteva minute.

Tratamente împotriva Covid-19

Cei mai mulți dintre oamenii infectați cu Covid-19 prezintă simptome ușoare spre medii și n-au nevoie de o medicamentație sofisticată.  În cazul altora, însă, simptomele se manifestă violent și au nevoie să fie tratați la Terapie Intensivă. Medicamentele se încadrează, așadar, în două categorii.

  • Tratarea simptomelor respiratorii: în special inflamațiile care apar în cazurile severe
  • Tratamente antivirale: medicamentele care opresc multiplicarea virusului în organism

Printre companiile surpriză care lucrează la astfel de tratamente se numără și Fujifilm. Pe lângă un test produs pentru depistarea coronavirusului, compania a venit și cu un tratament pentru tratarea pacienților.

Acesta se află în teste în China, este intitulat Avigan, iar autoritățile de la Beijing deja l-au lăudat. Din câte se pare, este surprinzător de eficient în micșorarea semnificativă a timpului de recuperare pentru bolnavii cu Covid-19.

Tratamente împotriva Covid-19

Tratamente împotriva Covid-19

Vaccin împotriva coronavirus

De departe, cele mai mari eforturi se fac în această perioadă pentru dezvoltarea unui vaccin care să imunizeze oamenii împotriva coronavirus. Dar nu este atât de simplu și, mai ales, așa ceva nu poate apărea rapid pe piață. Autorizarea unui vaccin poate dura și ani de zile.

Și nici măcar situația actuală nu impune evitarea unor pași procedurali. Dar eforturile de dezvoltare sunt accelerate și s-a trecut direct la testele pe oameni, fără să mai fie experimente pe animale în primă fază.

Luna trecută, în Statele Unite a fost imunizată prima persoană din lume împotriva coronavirus. E vorba de teste aflate în etapa de început. Dar progrese există. Prima fază a testelor clinice e făcută cu o doză de mRNA-1273, un potențial vaccin dezvoltat de compania americană Moderna și cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate. În prima etapă, se vor administra trei doze diferite pe câteva zeci de adulți care doresc să se ofere voluntari.

De altfel, doza de mRNA-1273 e cea care pare, în acest stadiu, să fie formula câștigătoare și o doză din acest vaccin ar putea fi aprobată, doar pentru anumite categorii (medici, de exemplu) poate chiar în toamna acestui an.

De precizat că, în acest moment, nimeni nu deține leacul împotriva noului tip de virus. Dar eforturi se fac. Și rezultatele obținute în această perioadă, în care se lucrează la foc automat, pot da roade și pe viitor, poate în prevenirea altor tipuri de pandemii precum cea cu care lumea a început 2020.

Vaccinuri împotriva coronavirus

Vaccinuri împotriva coronavirus