Util pentru șoferi: cum verifici tot istoricul mașinii, inclusiv daunele, pe site-ul RAR

Util pentru șoferi: cum verifici tot istoricul mașinii, inclusiv daunele, pe site-ul RAR

RAR – Registrul Auto Român – pune la dispoziția șoferilor români o soluție nouă prin care poți verifica tot istoricul unei mașini. Noutatea e că poți afla toate daunele suferite de autovehicul, opțiune pe care Registrul nu o punea la dispoziție până acum.

Dacă ești în cautarea unei mașini second-hand, atunci știi că e pură loterie și nu poți știi cu certitudine ce s-a întâmplat cu ea și ce defecte are. Sigur că poți merge pentru o verificare la service, dar o faci pe banii tăi și doar dacă cel de la care vrei să o cumperi acceptă acest lucru.

RAR, însă, susține că are o soluție mai la îndemână, care oferă concluziile în doar câteva minute. Până acum, la RAR puteai verifica doar numărul de kilometri al autovehiculelor și eventualele defecte înregistrate în cadrul inspecției tehnice periodice (ITP).

Acum, însă, poți afla tot istoricul mașinii, inclusiv informații despre daunele suferite de autovehicule.

Cum verifici istoricul mașinii la RAR

Potrivit RAR,  în doar câteva minute poți afla informaţii despre majoritatea vehiculelor pentru care au fost înregistrate oficial, la societățile de asigurări, avarii produse pe teritoriul României. Acest lucru este posibil prin intermediul aplicaţiei Istoric Vehicul, disponibilă pe site-ul oficial al instituţiei, www.rarom.ro.

RAR primește informații de la partenerii specializaţi care colectează date de la societăţile de asigurare şi atelierele de reparaţii autorizate. Astfel, la interogarea prin aplicaţia Istoric Vehicul, împreună cu informaţiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicată de odometru) se precizează şi faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost.

Istoric daune RAR

Atenție, însă: tariful este de 35 de lei şi se achită online. Pentru a accesa aplicaţia, clienţii trebuie să introducă seria de caroserie/saşiu şi o adresă de e-mail validă.

În situaţia în care clientul doreşte să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecţionat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail Istoricul de daune. Acesta conţine următoarele informaţii:

  • 1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
  • 2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
  • 3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
  • 4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
  • 5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.