22 mai 2020 | 08:00

Uscătoarele de mâini, un ocean de bacterii: de ce ar trebui să folosești prosoape

ACTUALITATE
Uscătoarele de mâini, un ocean de bacterii: de ce ar trebui să folosești prosoape

Uneori, soluțiile tradiționale sunt cele mai bune, iar conform cercetătorilor, se pare că acest principiu se aplică și în cazul prosoapelor în comparație cu uscătoarele de mâini electrice.

În momentul în care s-au instalat primele uscătoare electrice de mâini în băi publice, sistemul respectiv a fost promovat ca fiind mai sănătos, mai curat și mai eficient. Ideea era că, având în vedere că nu atingi nimic după ce te-ai spălat, probabilitatea să intri în contact cu bacterii era mai mici. Realitatea este exact invers.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Leeds a stabilit că uscătoarele electrice nu sunt deloc igienice. Mai mult decât atât, din cauza fluxului foarte agresiv de aer, răspândesc bacteriile în întreaga baie cu un grad terifiant de eficiență.

După cum am aflat în izolare, cei mai mulți oameni se spală pe mâini incorect și ineficient. Din acest motiv, cea mai mare parte a bacteriilor rămâne în continuare pe mâini, iar aceleași bacterii sunt împinse în atmosferă de către fluxul puternic de aer al unui uscător electric. 

Ca referință, pentru că teoria sunt prea abstract fără cifre, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un uscător electric împinge în aer cu până la 27 de ori mai multe bacterii decât un prosop din hârtie. La început, aceasta a fost doar o premisă științifică, pornind de la niște calcule realizate într-un mediu controlat.

Partea tristă este că, în momentul în care au repetat măsurătorile în lumea reală, într-o baie de spital, premisele pesimiste au fost confirmate, în contextul în care o baie de spital ar trebui să fie un loc foarte bine igienizat. Nu a durat mult până când concluziile au fost publicat în Journal of Hospital Infection: nicio locație nu are mai multe bacterii decât toaleta dintr-un spital. Pentru ca rezultatele să fie concludente pe termen lung, s-au folosit ca referință doar toaletele angajaților spitalului, locații prin care trec, practic, aceiași oameni. 
bacterii uscator

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele