Uniunea Europeană riscă să dispară, din cauza pandemiei: scenariul mai înfricoșător decât boala
Liderii statelor din Uniunea Europeană au viziuni radical diferite vizavi de rolul UE în ajutorarea statelor pe timp de pandemie. Aceste discrepanțe ar putea duce la dizolvarea blocului comunitar mai mult decât ai crede.
În urmă cu câteva ore, președintele Franței a înaintat un scenariu cât se poate de îngrijorător în ceea ce privește Uniunea Europeană și criza cu care se confruntă din momentul în care Regatul Unit a trecut prin Brexit. Pe lângă acel episod însă, pandemia se pare că a scos tot ce este mai rău din UE, iar un sondaj recent din Italia arată că tot mai multe țări vor să treacă printr-un proces similar.
În opinia liderului de la Paris, consecințele sunt simple. Uniunea Europeană riscă să se dărâme ca ”proiect politic”. Alternativa ar fi să ia foarte în serios acordarea de ajutoare financiare pentru economiile lovite cel mai mult de efectele crizei medicale. Uniunea Europeană trebuie să aprofundeze integrarea şi să intensifice solidaritatea, a insistat Emmanuel Macron.
Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times de la Palatul Elysée și citat de Mediafax, liderul de la Paris a declarat că „nu există altă opţiune” în afară de crearea unui fond european care să poată „emite obligaţiuni pentru datorii comune prin garanţii comune” în scopul finanţării statelor membre în funcţie de necesităţi, nu de dimensiunea economiilor. Ideea nu le surâde unor puteri importante precum Germania şi Olanda. Nici țările nordice nu vor să încurajeze această manifestare de solidaritate.
Macron și-a continuat discurusul fatidic. Uniunea Europeană se confruntă cu „momentul adevărului”, dacă devină evident că nu este mai mult decât o piaţă economică unică sau nu manifestă solidaritate în cursul pandemiei. Din acel moment, riscă să alimenteze furia populistă în sudul Europei, afirmă Emmanuel Macron.
„Dacă nu putem face acest lucru acum, eu vă spun că populiştii vor câştiga – astăzi, mâine, poimâine -, în Italia, Spania, poate şi în Franţa şi în alte părţi. Eu cred că UE este un proiect politic. Dacă este un proiect politic, factorul uman este prioritatea şi intră în joc noţiuni de solidaritate…, economia urmează direcţia şi să nu uităm că economia este o ştiinţă morală”, argumentează Emmanuel Macron. „Da, trebuie să fim foarte clari – şi a conceptului european”, a concluzionat francezul când a fost întrebat dacă am putea vedea sfârșitul UE în viitorul apropiat.
Ca referință, Franţa pledează pentru constituirea unui fond comun de circa 400 de miliarde de euro, în plus faţă de asistenţa financiară de urgenţă oferită deja de Banca Centrală Europeană şi de alte instituţii UE pentru atenuarea efectelor crizei generate de restricţiile antiepidemice. Italia, Spania și alte state din zona euro sunt pentru, în timp ce Germania, Olanda și țările nordice se opun. Argumentul acestora din urmă este că propriii contribuabili ar deveni responsabili pentru creditele contractate de alte ţări. Deznodământul îl vom afla săptămâna viitoare, când liderii ţărilor şi instituţiilor UE se vor reuni prin videoconferinţă, pentru a discuta despre un astfel de plan şi despre alte instrumente de urgenţă.