09 oct. 2020 | 14:26

Un nou termometru măsoară temperatura cu ajutorul sunetului

ACTUALITATE
Un nou termometru măsoară temperatura cu ajutorul sunetului

Un nou dispozitiv ascultă obiecte și corpuri pentru a măsura temperatura.

Am aflat deja că multe dispozitive ne ascultă, iar acesta este un lucru îngrijorător în ceea ce privește viața noastră privată.

Însă acest dispozitiv, ascultă în alt mod. Și poți fi sigur că nu-ți invadează viața privată.

Obiectele fierbinți nu numai că strălucesc, ci și “fredonează” ușor. Zumzetul este generat de mișcarea rapidă a particulelor care alcătuiesc obiectul fierbinte.

Dacă urechile umane ar fi suficient de puternice să audă acest zgomot, “ar suna radio-static”, spune Tom Purdy de la Universitatea din Pittsburgh. “Cu cât un obiect devine mai fierbinte, cu atât sunetul devine mai puternic”.

De aici, ideea unui termometru care te ascultă.

Purdy, împreună cu Robinjeet Singh de la Universitatea din Maryland din College Park, au creat un termometru acustic care detectează intensitatea sunetului generat de căldura pe care corpul tău sau orice obiect din jur o emană.

Termometru - unde de sunet

Inima dispozitivului este o foaie de nitrură de siliciu de un milimetru pătrat. Acea foaie este suspendată într-o fereastră tăiată în centrul unui cip de siliciu, care transmite unde sonore mai bine decât aerul.

În experimente, fizicienii au depus pete de material epoxy pe suprafața cipului în jurul foii de nitrură de siliciu.

Când acesta era încălzit cu un laser, fiecare picătură epoxy emitea unde sonore care se prelingeau prin cip până la foaie, provocând vibrația foii.

Cu cât epoxy-ul era mai fierbinte, cu atât undele sale sonore erau mai puternice și vibrațiile nitrurii de siliciu erau mai intense.

Cercetătorii au putut să urmărească mișcarea foii și, prin urmare, temperatura epoxy-ului, cu ajutorul unui fascicul laser pe foaie și prin măsurarea unghiului de reflexie a fasciculului, după cum raportează Singh și Purdy în Physical Review Letters.

Purdy speră că acest nou termometru ar putea fi folosit în viitor pentru dispozitivele de calcul cuantic, care trebuie să funcționeze la temperaturi foarte scăzute.