17 apr. 2020 | 06:54

Un nou scenariu pentru încheierea pandemiei în România, ”dacă stăm potoliți în aceste zile”

ACTUALITATE
Un nou scenariu pentru încheierea pandemiei în România, ”dacă stăm potoliți în aceste zile”

Românii își doresc să iasă cât mai curând din casă, iar Streinu Cercel a înaintat un scenariu care nu-i va încânta pe mulți dintre ei, pentru încheiea pandemiei în România.

Adrian Streinu-Cercel este managerul Insititului de Boli Infecțioase Matei Balș din București. În același timp, este unui dintre cei mai buni epidemiologi ai țarii. Din acest motiv, scenariile pe care le înaintează sunt ancorate într-o realitate pe care guvernanții noștrii nu prea o înțeleg. Perspectiva acestora din urmă asupra ecuației ține mai mult de resuscitarea economiei și de măsuri populiste, precum pactul MAI-BOR.

Nimic nu este mai important în această perioadă decât să stăm în case, în opinia doctorului. „Dacă stăm potoliţi în aceste patru – cinci zile, estimez că undeva la jumătatea lunii iulie. (…) Dacă nu stăm potoliţi, atunci se va întinde problema asta şi până la anul nu mai ieşim”, a afirmat profestorul Streinu-Cercel, joi sear[, la B1 TV, potrivit Agerpres.

Deși în vârful verii este posibil să nu mai vedem cazuri noi de Covid-19 în România, Streinu-Cercel este încrezător că ne vom confrunta cu un al doilea val de cazuri în octombrie. A făcut o comparație între numărul de cazuri și cocoașele unui dromader.

„Evoluţia în dromader înseamnă că acum noi vedem capul cămilei. Urmează o perioadă de acalmie, care va fi luna iulie – august, după care din septembrie – octombrie încolo va apărea cocoaşa cămilei. Dacă vă uitaţi şi pe ceea ce spun şi alte ţări – China, de exemplu, care a început să se confrunte cu un al doilea val, de data asta de import de cazuri, lucrurile se complică şi mai mult pentru că va fi un loc de unde vom reînsămânţa, la nivel planetar, circulaţia virusului”, a afirmat Streinu-Cercel.

Accesul oamenilor în piețe, în această perioadă premergătoare Pașilor este o decizie proastă, a spus medicul de la Matei Balș. „Din păcate, a fost o eroare şi sperăm să nu plătim această eroare foarte scump”, a arătat acesta, reiterând importanţa distanţării sociale în prevenirea răspândirii virusului.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele