Un nou război al Americii, mai aproape de noi: ”îi aruncăm pe americani în mare”

Un nou război al Americii, mai aproape de noi: ”îi aruncăm pe americani în mare”

Relațiile în zona Mării Mediterane devin din ce în ce mai tensionate, după ce oficialii turci au aruncat niște amenințări cât se poate de clare la adresa americanilor.

În urmă cu ceva timp, Erdogan era unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Donald Trump, un exemplu pozitiv pentru liderul de la Casa Albă. Între timp, relațiile dintre cele două țări au devenit din ce în ce mai tensionate, iar amenințările nu mai sunt formulate în spatele ușilor închise.

Cel mai recent subiect de dezbatere ține de prezența militară a SUA în Creta și Alexandroupoli. Amenințările de război au venit din partea lui Mesut Hakki Caşın, consilierul lui Recep Tayyip Erdogan și au fost formulate în cadrul unei emisiuni TV. În același context, oficialul a atras atenția asupra problemelor existente în relația dintre SUA și Turcia. El a amenințat cu închiderea bazelor americane care funcționează pe teritoriul Turciei, dar și cu desființarea celor localizate în Grecia. În plus, a insistat pe desființarea accesului navelor americane în strâmtorile din Marea Mediterană.

”Putem de asemenea să închidem bazele noastre militare pentru trupele americane. Lăsați-i pe americani să-și ia radarul (este vorba de radarul NATO de la Kürecik). De altfel, acest radar nu lucrează pentru noi. La fel și baza aeriană de la Incirlik. Incirlik nu mai este la fel de important precum era în timpul Războiului Rece.

Însă trebuie să spun următoarele: De ce îi protejăm pe americani la Incirlik, din moment ce SUA și-au luat deja sistemele lor Patriot din Turcia? Deja și-au redus trupele acolo. Există baze americane în Bulgaria și România. Condoleezza Rice a declarat că „Bulgaria și România sunt cei mai buni prieteni ai noștri”. Dar cum își vor trece americanii navele când strâmtorile turcești se vor închide?”, a spus Mesut Hakki Caşın.

Cele mai agresive formulări ale consilierului prezidențial turc au venit în legătură cu prezența americanilor în Creta și Alexandroupoli. Mesut a spus că are pentru ei două batalioane. „îi vor învăța pe americani să înoate în Marea Egee”. El a afirmat concret: „În legătură cu Creta. Am spus-o de 10 ori în trecut despre insula Creta. Este o insulă mică cu o lungime de 260 km și lățime de 65. Cu apărarea aeriană a SUA desfășurată acolo nu pot controla regiunea. Și nici de la Alexandroupoli (un oraș grecesc în care SUA au în plan să dezvolte o bază navală și aeriană). Două batalioane de-ale noastre dacă intră acolo, îi vor învăța pe americani cum să înoate în apele Mării Egee”, a concluzionat consilierul președintelui Erdogan.

Citește și: